Innovatieve technologieën maken werk lichter

Sun Mar 03 2024

03 03

Innovatieve technologieën maken werk lichter

06/02/2023

Door Ad Spijkers

Exoskeletten, augmented en virtual reality en cobots kunnen een belangrijke rol spelen in het werkbaar maken én houden van jobs.


     

Om een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen en de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, moeten bedrijven niet enkel meer mensen aan de slag krijgen, maar ook de huidige werknemers aan de slag houden. Innovatieve technologieën, zoals exoskeletten, augmented reality, virtual reality en cobots, kunnen een belangrijke rol spelen in het werkbaar maken én houden van jobs.

Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns lanceerde daarom de proeftuin 'Technologie voor Werkbaar Werk'. In het Open Atelier in Pelt (vlak over de grens zuidelijk van Eindhoven) zijn de eerste resultaten van het project gedemonstreerd.

Proeftuin

Het hebben van een werkbare job is een belangrijk factor om mensen duurzaam aan de slag te houden of krijgen. Op initiatief van de Vlaamse minister wordt daarom geïnvesteerd in innovatieve technologieën om werknemers en bedrijven hierin meer en beter te ondersteunen.

Binnen de proeftuin 'Technologie voor werkbaar werk' wordt state-of-the-art innovatieve technologie ingezet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder de maken. Het gaat onder andere over digitale werkinstructies, exoskeletten, virtual reality en augmented reality. Dit soort technologieën bieden ook kansen aan mensen die om fysieke of mentale redenen een afstand (terug) tot de arbeidsmarkt ervaren.

De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector om aan de slag te blijven, zijn een hoge werkdruk, fysieke belasting en ééntonigheid van werk. Dit blijkt uit onderzoek van het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven) dat in het kader van deze proeftuin werd uitgevoerd. De eerste resultaten van het project werden gepresenteerd en gedemonstreerd bij het leerwerkbedrijf Open Atelier.

Hulpmiddelen

De industrie 4.0-proeftuin werd in 2022 gelanceerd door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Hierin slaan Flanders Make, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel (VUB) de handen ineen met Imec-IDLab (Universiteit Gent), imec-SMIT (VUB), Sirris en HIVA. Afgelopen jaar werkten ze samen technologie-demo's uit die leidden tot ondersteuningsmiddelen voor de mentale, fysieke en organisatorische noden van specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.

Om dit te illustreren werd leerwerkbedrijf Open Atelier omgebouwd tot een demozaal die de modernste innovaties samenbrengt. Er werden onder andere cobots tentoongesteld, die de nodige ondersteuning kunnen bieden op de werkvloer. Een dashboardsysteem dat elke stap van een proces kent, in beeld kan brengen en real-time kan opvolgen zorgt ervoor dat werknemers nooit een stap in een proces kunnen missen.

Augmented Reality kan hulp bieden door onzichtbaar vuil in te kleuren, om zo het verschil tussen schone en vuile oppervlakten duidelijk te maken. Deze en nog andere tentoongestelde technologieën bieden innovatieve oplossingen voor de uitdagingen die werknemers in de maakindustrie vandaag ervaren. Zo biedt deze proeftuin concrete voorbeelden aan aan de brede sector van de maakindustrie die het werk meer werkbaar kunnen maken.

Ambitie

Het voorbije jaar namen 144 bedrijven deel aan acties van de proeftuin. Het is de ambitie van minister Brouns en de projectpartners om tegen eind 2024 ongeveer 800 bedrijven te hebben bereikt met de technologieën en verdere acties van het project. Er wordt over een periode van 3 jaar 2,4 miljoen euro geïnvesteerd via VLAIO.

"Het is belangrijk dat iedereen veilig en gezond aan de slag kan gaan én blijven. Werkbaar werk is daarom voor mij cruciaal; het is ook één van de vier pijlers in het nieuw Vlaams Werkgelegenheidsakkoord", aldus Brouns. "Met deze proeftuin tonen we aan dat ook innovatieve technologieën een oplossing zijn in dit verhaal. Exoskeletten, cobots, virtual reality of digitale werkinstructies kunnen ons vooruit katapulteren om jobs zowel fysiek als mentaal draagbaarder te maken.

Innovaties die voor velen nog als verre toekomstmuziek klinken, zijn vandaag vaak al in productie en breed inzetbaar op de werkvloer, dat willen we met dit project illustreren aan de bedrijven."

Foto: Flanders Make