ABB brengt nieuwe serie laad-/losrobots

Thu Mar 28 2024

03 28

ABB brengt nieuwe serie laad-/losrobots

01/11/2021

Door Ad Spijkers

Nieuwe reeks modulaire robotcellen maakt be- en ontladen van bewerkingsmachines gemakkelijker en efficiënter.


     

Met een nieuwe Flexloader familie wil ABB de flexibiliteit en het machinegebruik maximaliseren en tegelijk het productiviteitsverlies door onvoorziene productiestops tot een minimum beperken. Het programma omvat zes verschillende versies en biedt verschillende manieren om machines te laden en te lossen. De FlexLoader M vervangt ABB's huidige familie van laad- en loscellen.

De keuze voor het juiste model gebeurt op basis van de grootte, de vormen en de hoeveelheid werkstukken die worden verwerkt. Hierdoor is de FlexLoader M-familie geschikt voor bijvoorbeeld gieterijen en spuitgietbedrijven die meerdere soorten producten in verschillende hoeveelheden produceren.

De serie begint met Tray- en Conveyor-varianten; de andere varianten zullen de komende maanden op de markt komen. De FlexLoader M Conveyor maakt gebruik van een eenvoudig maar krachtig vision-systeem om het laden van werkstukken met complexe vormen te vergemakkelijken en biedt de flexibiliteit om een verscheidenheid aan werkstukken met één enkele cel te verwerken. De FlexLoader M Tray is een lade-oplossing die het beladen van een machine vergemakkelijkt. Dankzij een minimaal vloeroppervlak kan hij bijna overal worden geplaatst en is daarmee geschikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan werkstukken met variabele vormen, zoals kubussen, cilinders, platen en buizen.

Modulaire aanpak

Met zijn gestandaardiseerde en verwisselbare modules biedt de FlexLoader M een flexibele en uitbreidbare oplossing voor een scala aan machinetoepassingen, waaronder draaibanken, freesbanken, CNC- en bewerkingscentra. Een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om dezelfde basismachine te gebruiken en de aan- en afvoermodules uit te wisselen naarmate de behoeften veranderen. De modulaire aanpak van de FlexLoader M maakt upgraden en opschalen eenvoudig, met gemiddeld slechts één tot twee dagen voor installatie en inbedrijfstelling.

De robotcellen zijn gebruiksvriendelijk en snel te programmeren, ook zonder specifieke roboticakennis. Met een slimme wizard kunnen nieuwe werkstukken in minder dan vijf minuten worden geprogrammeerd zonder dat vision-programmeerexpertise vereist is. Het wisselen tussen stukken die al geprogrammeerd zijn, is in minder dan een minuut mogelijk, waardoor seriegrootte één realiteit wordt. Een volledige opleiding van een operator kost minder dan een halve dag, wat de tijd voor inbedrijfstelling verder verkort.

Meer dan alleen laden

Alle varianten kunnen worden uitgerust met een vision-systeem dat de positie van het werkstuk identificeert en commando's geeft aan de robot, bewerkingsmachines en andere apparatuur. Dit systeem kan gebruik maken van een 2D camera of 3D sensor, afhankelijk van de toepassing.

De FlexLoader M beschikt ook over op data gebaseerde optimalisatiefuncties, waaronder bewaking op afstand, zodat operators hun robotsystemen kunnen bewaken, problemen kunnen oplossen en optimaliseren. De vision-software biedt extra functies, waaronder conditiebewaking, vlootbeheer en prestatie- en orderbeheer.

Foto: ABB