Lakrobot met op PC gebaseerde besturing

Mon Sep 16 2024

09 16

Lakrobot met op PC gebaseerde besturing

02/09/2024

Door Ad Spijkers

Lesta koos voor Beckhoff voor een effectieve integratie, programmering en flexibele configuratie van de robotvarianten.


     

Een perfecte oppervlakteafwerking is het meest voor de hand liggende kwaliteitskenmerk van een component. De uitdaging voor veel fabrikanten is, om bij serieproductie de kwaliteit constant te houden. De lakrobots van Lesta in Dairago (aan de westrand van Milaan) leveren hieraan een bijdrage. Ze zijn voorzien van een op PC gebaseerde besturing van Beckhoff (met Nederlandse vestiging in Haarlem) en kunnen worden aangepast aan de meest uiteenlopende lakklussen.

Lakrobots

Lesta is gespecialiseerd in industriële, op robots gebaseerde laksystemen. Het spectrum toepassingen reikt van metaal-, hout-, kunststof-, glas- en keramiekproducten tot toepassingen in de textiel- en voedingsmiddelenindustrie. Afhankelijk van de verschillende doelmarkten zijn de robots verkrijgbaar in verschillende varianten en met ATEX- en UL Hazardous Location goedkeuring. Voor de aansturing is gekozen voor Beckhoff omdat op PC gebaseerde besturing een effectieve integratie, programmering en flexibele configuratie van de robotvarianten ondersteunt.

Daarnaast heeft Lesta ook zelflerende, antropomorfe robots ontwikkeld, zoals de Lebot MV A5 en MV A6. Deze typen kunnen vooraf handmatig getrainde bewegingen van alle assen in real-time registreren en vervolgens automatisch nauwkeurig reproduceren. Om dit te doen, beweegt de spuiter de robotarm terwijl de motoren uitgeschakeld zijn. Dankzij een pneumatisch compensatiesysteem kan dit met vrijwel geen krachtmuur en vrijwel gewichtloos.

Omdat de pneumatische gewichtscompensatie tijdens bedrijf actief blijft, hoeven de motoren slechts geringe krachten uit te oefenen. Dit vermindert het benodigde motorvermogen, de omvang en de bewegende massa. Dit komt de dynamiek ten goede.

PC-besturing

Volgens Lesta is de groei van het bedrijf een duidelijke indicatie van de acceptatie van de robots. De reputatie in de mechanische sector is altijd goed geweest, maar de prestaties van de besturingssystemen op basis van PC maken het verschil. Het bedrijf gebruikt de TwinCAT 3 engineering- en programmeeromgeving om de automatiserings- en besturingsapplicatie te ontwikkelen. De flexibiliteit en openheid ervan plus het brede productassortiment van Beckhoff waren belangrijke voordelen.

Zo kon Lesta voortbouwen op de TwinCAT-bibliotheken en gebruik maken van de eigen kennis, bijvoorbeeld van de specifieke coördinatie van de geïnterpoleerde bewegingen van de robotassen. Met TwinCAT 3 kon het bedrijf een systeem te bouwen op basis van Beckhoff-producten, dat indien nodig op elk moment is uit te breiden met componenten van derden of met extra algoritmen.

Soepele bewegingen

Afhankelijk van de toepassing hebben Lesta-robots tussen de vijf en meer dan een dozijn interpolerende assen. De uitdaging is om de robots te gebruiken om de vloeiende bewegingen van een spuiter na te bootsen. Voor een gelijkmatige oppervlaktecoating van de werkstukken is echter meer nodig dan een nauwkeurige positionering. Daarom gebruiken de technici van Lesta TwinCAT 3 PLC/NC PTP (TC1250) en TwinCAT NC Camming (TF5050) om de bewegingen van de schilder optimaal na te bootsen. Ook het handmatig aanleren van de antropomorfe robots is in TwinCAT geïntegreerd.

De laksystemen zijn vaak verbonden met het klantennetwerk om gegevens uit te wisselen met andere systeemonderdelen of fabrieksbeheersystemen. De beschikbaarheid van de OPC UA-communicatiestandaard in TwinCAT zorgt voor de juiste connectiviteit en maakt de installaties klaar voor Industrie 4.0.

Met het oog op toekomstige ontwikkelingen is machine learning onderwerp van gesprek. Lesta verwacht dat deze technologie de productiviteit en kwaliteit verder zal verhogen, bijvoorbeeld door het automatisch genereren van schilderstrategieën en routes. Ook hier vertrouwt het bedrijf op het automatiserings- en besturingsplatform van Beckhoff. Het is open en schaalbaar en vereist alleen een update. Machine learning en deep learning zijn al beschikbaar als TwinCAT Functions.

Foto: Beckhoff