Peuters actiever met robot-speelkameraadje

Wed Oct 16 2024

10 16

Peuters actiever met robot-speelkameraadje

10/10/2024

Door Ad Spijkers

Kleine kinderen vertonen meer fysieke activiteit met een robot-speelkameraadje dat door de kamer beweegt.


     

Ouders die op zoek zijn naar hulp bij het aanmoedigen van peuters om fysiek actief te zijn, hoeven binnenkort misschien niet verder te zoeken dan een goedkope robotvriend voor hun kinderen. Dit suggereert een nieuw onderzoek van Oregon State University in Corvallis, 400 k ten zuiden van Seattle. De bevindingen zijn belangrijk omdat beweging een sleutelrol speelt in de algehele gezondheid van kinderen, zowel in de jeugd als later in de volwassenheid, merken de auteurs op.

Observaties

Onderzoekers observeerden individuele sessies voor acht kinderen van 2-3 jaar oud. Dat gebeurde eenmaal per week gedurende twee maanden in een speelkamer met verschillende soorten speelgoed. Ook was er een GoBot ter grootte van een peuter, een op maat gemaakte, met wielen en schuim gevulde robot die is ontworpen door een samenwerking tussen diverse faculteiten van de universiteit voor techniek en gezondheid.

Wekelijkse sessies met elk van de vijf jongens en drie meisjes werden opgedeeld in drie segmenten. Tijdens een van die sessies was de GoBot in de kamer, maar niet actief. Wel kon het kind de robot vrij duwen en trekken als hij of zij dat wilde. In een ander scenario werden de bewegingen van de GoBot – in principe weghoudmanoeuvres – aangestuurd door een operator met een PlayStation DualShock4-controller. In het derde segmenttype was de beweging autonoom. In beide scenario's beloonde de GoBot het kind voor het naderen door geluiden, lichten of bellen uit te zenden.

Conclusies

De resultaten toonden aan dat de activiteitsniveaus van kinderen, gemeten door meerdere sensoren en camera's, hoger waren in de aanwezigheid van een actieve robot. Interessant was dat de eenvoudige autonome routine net zo goed werkte als direct op afstand bediende controle als het ging om het betrekken van kinderen. Dat betekent dat een relatief goedkope robot-speelkameraad – een die meer intelligentie en onafhankelijkheid biedt in vergelijking met huidige op telefoons bediende robotspeeltjes – in de nabije toekomst haalbaar zou kunnen zijn.

Volgens de onderzoekers draagt fysieke activiteit bij aan de cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Ook legt dit de basis voor een betere psychosociale en cardiometabole gezondheid later en dient het als basis voor de potentie van een leven vol gezonde gewoonten. Hoge percentages sedentair gedrag vormen een grote uitdaging in veel fasen van het leven, en betere fysieke activiteit op elk moment kan leiden tot betere gezondheidsresultaten, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers merken ook op dat eerdere onderzoeken aangeven dat een aanzienlijk aantal kinderen onder de aanbevolen richtlijnen voor fysieke activiteit zit, wat bijdraagt aan hoge niveaus van obesitas bij kinderen en andere negatieve gevolgen voor de gezondheid. Speelgoed dat kruipen stimuleert en helpt bij het lopen is wijdverspreid. Maar er is een schaarste aan speelgoed dat is ontworpen om jonge kinderen te motiveren om actief te zijn en hun omgeving te verkennen zodra ze kunnen lopen.

Effectiever dan telefoonspelletjes

Assisterende robots zoals GoBot zijn mogelijk effectiever dan andere hulpmiddelen voor het bevorderen van fysieke activiteit. Mensen zien robots namelijk vaak als 'gelijkaardiger en invloedrijker' dan niet-belichaamde technologieën zoals telefoons of computers.

De onderzoekers willen verzorgers niet vervangen. Maar voor ouders kunnen er periodes van ontwikkeling zijn waarin het moeilijk is om te weten hoe ze het beste met hun peuter om kunnen gaan. Dit onderzoek zou kunnen leiden tot nieuw robotspeelgoed waar gezinnen samen mee kunnen spelen om die leemtes op te vullen.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: Oregon State University, College of Engineering