Robotaccessoires voor elk netwerk

Thu Mar 28 2024

03 28

Robotaccessoires voor elk netwerk

13/04/2023

Door Ad Spijkers

Robots hebben accessoires nodig om efficiënt te kunnen werken. Maar hoe verbindt je deze met fabrieksnetwerken?


     

Wereldwijd groeit het gebruik van industriële robots in fabrieken. Om robots efficiënt te kunnen gebruiken en de productiviteit te maximaliseren, worden door bedrijven robotaccessoires aan de robots toegevoegd, zodat deze meerdere taken kunnen uitvoeren.

Gereeedschapswisselaar

Robot System Products (RSP) in Västerås (100 km westelijk van Stockholm) is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en installeren van de robotaccessoires. In Nederland wordt het bedrijf vertegenwoordigd door Bibus in Lisse. Voor een nieuwe serie gereedschapswisselaars moesten deze verbinding kunnen maken met fabrieksnetwerken. Het ontwikkelen van de vereiste netwerktechnologie is echter complex en viel buiten de expertise van het bedrijf. Het vond een in Anybus van HMS Networks (met Nederlandse vestiging in Hedel).

Gereedschapswisselaars behoren tot de belangrijkste producten van RSP. Een wisselaar wordt op een robot bevestigd, zodat deze snel en veilig van gereedschap kan wisselen. HMS Networks hielp bij het inbouwen van een Anybus communicatie-interface in de nieuwe gereedschapswisselaar, waardoor verbinding met het fabrieksnetwerk mogelijk werd en RSP gefocust kon blijven op het maken van robotaccessoires.

Uitdaging

RSP ontwikkelde zijn Moduflex serie gereedschapswisselaars voor hoge draagvermogens. Om met zijn tijd mee te gaan moest het bedrijf een wisselaar leveren die kon worden verbonden met automatiseringsnetwerken. Het is echter niet eenvoudig en wordt ook geen wereldleider op dat gebied. Het bedrijf wil zich blijven focussen op robotica en dus geen tijd en geld investeren in de ontwikkeling van een eigen netwerkoplossing. Samen met (eveneens Zweedse) Anybus ontstond een goede oplossing.

Robotaccessoires moeten zo licht compact mogelijk zijn en vrij van bekabeling. RSP gaf er de voorkeur aan om de netwerktechnologie direct in te bouwen in de gereedschapswisselaar. Daarnaast had het bedrijf een datacommunicatie-interface nodig die een eenvoudige en betrouwbare verbinding met elk fabriekssysteem garandeert, ongeacht het netwerkprotocol. De Anybus CompactCom B40 voldeed aan alle netwerkvereisten. De interface werd op de printplaat (PCB) van de gereedschapswisselaar aangebracht.

Elk netwerk

Er is een CompactCom voor elke belangrijke veldbus en voor industrieel Ethernet. Elke unit kan eenvoudig vervangen worden door een andere, zodat RSP met elk fabriekssysteem verbinding kan maken, ongeacht het netwerkprotocol. Dit opent de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe markten. RSP is gestart met Profinet, maar kan zich nu ook op nieuwe protocollen richten.

Anybus CompactCom is eenvoudig te installeren, waardoor de time-to-market voor nieuwe producten wordt verkort. De bekroonde Anybus NP40 industriële netwerkprocessor zorgt ervoor dat de CompactCom aan strenge eisen voldoet wat betreft prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid.

Foto: HMS Networks