Zakkengrijper voor cobots

Sun May 26 2024

05 26

Zakkengrijper voor cobots

16/04/2024

Door Ad Spijkers

De nieuwe lichtgewicht grijper van Schmalz kan zakken van papier, kunststof en textiel tot 50 kg tillen.


     

Robots in de industriële productie verplaatsen veel verschillende soorten verpakkingen. Er zijn krachtige eindeffectoren nodig zodat cobots producten te allen tijde krachtig maar zorgvuldig kunnen aanpakken. Met de PSSG zakkengrijper presenteert vacuümexpert Schmalz (met Nederlandse vestiging in Hengelo, Ov.) een sterke lichtgewicht. De robuuste afdichtlip maakt een zeer lange levensduur mogelijk.

Voor bulkgoederen

Om hulpbronnen en kosten te besparen, kunnen bulkgoederen en vloeistoffen in zakken worden verpakt. Afhankelijk van de inhoud worden verpakkingen van papier, kunststof of textiel gebruikt. De nieuwe zakkengrijper verwerkt verschillende zakken efficiënt en betrouwbaar. De end-effector heeft een lage massa en geschikt voor toepassingen waar mensen samenwerken met cobots. De lage behuizing van met glasvezel versterkte kunststof maakt korte cyclustijden mogelijk en verhoogt de algehele prestaties en productiviteit van de robot.

De PSSG verplaatst zowel poreuze, zakvormige werkstukken als absorberende zakken, ook bij een laag vulniveau. Dit betekent dat bedrijven het wisselen van grijpers kunnen vermijden en efficiënter kunnen picken, palletiseren en depalletiseren. De eindeffector is compatibel met alle gangbare lichtgewicht robots en heeft een maximaal zuigoppervlak van 405 mm ×305 mm met een draagvermogen tot 50 kg. Aangezien de grootste cobots niet verder gaan dan 25-30 kg, is dat ruim voldoende.

Opbouw

De nieuwe afdichtingslip van FDA-conforme siliconen of slijtvast NBR (acrylonitril-butadieenrubber) zorgt voor een lange levensduur. Afhankelijk van de toepassing hoeven specialisten dit onderdeel pas na tweemaal de gebruikstijd te vervangen in vergelijking met conventionele sponsrubberafdichtingen. Dit betekent dat de onderhoudsintervallen aanzienlijk langer zijn en het handlingproces stabieler is.

Een NFC-chip in de basisbehuizing communiceert via een mobiel apparaat met de Schmalz-app. Hierdoor kunnen specialisten gemakkelijk reserveonderdelen bestellen en een video bekijken over het vervangen van de afdichtlip. Schmalz lijmt de afdichting niet, maar gebruikt een metalen inzetstuk dat op het basislichaam wordt geschroefd. Een uitwisseling duurt slechts enkele minuten. Dankzij het duurzame concept kunnen de materialen bij verwijdering eenvoudig worden gescheiden en afzonderlijk worden gerecycled.

Schmalz exposeert op Vision, Robotics & Motion, stand 10, 5 en 6 juni, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch.

Foto: Schmalz