Coatingrobot voor de scheepvaart

Thu Apr 25 2024

04 25

Coatingrobot voor de scheepvaart

12/12/2022

Door Ad Spijkers

De 7CS-robot van Qlayers is een robotoplossing voor het geautomatiseerd coaten van schepen en tanks.


     

We leven in een digitaal tijdperk met exponentiële technologische innovaties. Maar veel sectoren, zoals industriële coating voor de scheepvaart, zijn sterk afhankelijk van handarbeid om onderhoudsprojecten te voltooien. Het handmatig aanbrengen van coatings is tijdrovend en duur, bovendien lopen zowel werknemers als het milieu gevaar door de gevaarlijke werkomstandigheden en spuitnevel.

Coatingrobot

Na een succesvol trackrecord met de 10Q-robot voor coating van grote opslagtank introduceert Qlayers in Delft een robotoplossing voor het (opnieuw) coaten van vrachtschepen en vaartuigen. De 7CS-robot is een oplossing om schepen op een geautomatiseerde, veilige en efficiënte manier te coaten. De installatie is voorzien van een gepatenteerd spray-afschermingssysteem, dat voorkomt dat giftige verfdeeltjes vrijkomen in de omgeving en het water.

Het coatingproces is een belangrijk onderdeel van het vereiste onderhoud voor alle soorten schepen om ze te beschermen tegen de corrosieschade. Corrosie kan worden veroorzaakt door de barre omgevingsomstandigheden waarin ze soms opereren. Het handmatig aanbrengen van coating is een tijdrovend en duur proces dat risico's met zich mee kan brengen. voor de werknemers en het milieu. De een nieuwe technologie van Qlayers voor het aanbrengen van coatings is ontwikkeld om de efficiëntie, precisie en snelheid van het proces te verhogen en het tegelijkertijd milieuvriendelijker te maken.

Veiligheid

Van oudsher werden en worden schepen met de hand gecoat met behulp van rollers of spuitpistolen. Dit is al meer dan een eeuw niet veranderd, ondanks de duidelijke nadelen. De conventionele methoden vereisen dat mensen op gevaarlijke hoogten en in nauw contact met verfchemicaliën werken, terwijl het moeilijk is om een consistente kwaliteit en gewenste snelheid te bereiken. Bovendien vormen grote hoeveelheden overspray een risico voor zowel werknemers als het milieu, om nog maar te zwijgen van het resulterende verfafval. Door overspray te elimineren, kunnen aannemers bovendien zelfs in winderige omstandigheden tot 4 bft schilderen.

De 7CS-robot kan op afstand worden bediend door operators vanaf veilige gronden. Hierdoor zijn minder schilders nodig om de coatingtaak op gevaarlijke hoogte uit te voeren. Bovendien komen werknemers minder in contact met chemicaliën die op lange termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het verbeteren van de werkomgeving voor werknemers resulteert niet alleen in minder ziekteverzuim of letsel, maar maakt de rol van werknemers in de coatingindustrie ook veiliger en aantrekkelijker voor jongere generaties.

Ondernemerschap

Al is de technologie nog zo goed, er is meer nodig om een goede oplossing op de markt te brengen. Dat is bij de Delftse onderneming blijkbaar in goede handen. Josefien Groot, mede-oprichter en CEO van Qlayers, werd onlangs benoemd tot 'Emerging Entrepreneur of the Year 2022' van EY. Dit is een prestigieus business awards programma voor niet te stoppen ondernemers en visionaire leiders die zorgen voor innovatie, groei en welvaart die onze wereld transformeren. Het programma biedt inzichten en ervaringen waarmee ondernemers kunnen groeien. Bovendien verbindt het de winnaars met hun collega's om ondernemerschap over de hele wereld te versterken.

Groot won al eerder prestigieuze prijzen, zoals 2021 StocExpo Forty under 40, FD Young Talents 2020 en EU Prize for Women Innovators 2020.

Foto: Qlayers