Nieuwe Igus-module voorspelt onderhoud

Fri Apr 19 2024

04 19

Nieuwe Igus-module voorspelt onderhoud

05/08/2021

Door Ad Spijkers

De i.Cee:local module van Igus voorspelt de levensduur van machines en onderdelen.


     

Met de i.Cee:local module heeft Igus een nieuwe behuizing ontwikkeld voor zijn smart plastics software. De module berekent de resterende levensduur van de kabelrups, kabel, lineaire geleiding en glijlager tijdens gebruik. Hierdoor kan de levensduur van het systeem worden geoptimaliseerd, kunnen fouten in een vroeg stadium worden gedetecteerd en gecorrigeerd, en kan onderhoud van te voren worden gepland. Met zijn multi-connectiviteit kan de module worden geïntegreerd via internet of via het lokale netwerk, afhankelijk van de vereisten van de klant.

Smart plastics sensoren van Igus bewaken slijtage, meten trek-/duwkrachten en bieden informatie over op handen zijnde overbelasting. De nieuwe intelligente module bundelt de data van alle smart plastics systemen die worden gebruikt en bereid deze voor, voor de onderhoudsengineer.

Voorspellend onderhoud

i.Cee:local heeft twee functies. Op de eerste plaats het is de plek voor de open source i.Cee software, het brein van smart plastics. Voor de eerste installatie wordt aan de hand van de levensduuralgoritmes van Igus de software ingesteld en optimaal aangepast aan de specifieke toepassing. De voorspelling van de levensduur, bepaald op basis van miljoenen testdata uit eigen laboratorium, wordt vergeleken en aangepast tijdens het gebruik met de waarden die daadwerkelijk worden bepaald. Hierdoor kan een real-time uitspraak over de te verwachten levensduur van de machine en het systeem kan worden gedaan.

Met i.Cee:local kan onderhoud van te voren worden gepland, kunnen storingen tijdig worden gedetecteerd en kan stilstandstijd van de installatie worden voorkomen. De kosten van een vroegtijdig naderhand inbouwen kunnen worden gereduceerd door het maximale gebruik van componenten. Ook kunnen in een vroeg stadium reserve-onderdelen automatisch worden besteld. Het gebruik van i.Cee:local is geschikt voor alle Igus smart plastics producten, van glijlagers tot kabelrupsen.

Multi-connectiviteit

De tweede belangrijke functie van i.Cee:local is multi-connectiviteit. De mogelijkheid van naadloze integratie in speciale netwerkomgevingen maakt de implementatie mogelijk van diverse Industrie 4.0 toepassingen. De data van de module kunnen worden benaderd via een display op het systeem, via een cloud-oplossing of een IoT dashboard. Dat kan via het JSON/MQTT protocol, via intranet, via de REST API interface of via SMS of e-mail. De data zijn daarmee snel en gemakkelijk toegankelijk voor onderhoudspersoneel.

Het systeem wordt in Nederland op de markt gebracht door Elcee in Dordrecht, dat ook de kabelrupsen en robots van het bedrijf uit Keulen vertegenwoordigt.

Foto: Igus