Bezorgrobots stuwen de mobiele markt

Sat Nov 09 2024

11 09

Bezorgrobots stuwen de mobiele markt

24/10/2023

Door Ad Spijkers

Forse groei verwacht in markt voor mobiele robots, vooral voor de 'last mile'.


     

Automatisch geleide voertuigen (AGV's) opereerden sinds hun ontstaan vooral binnenshuis voor taken als intralogistiek en materiaaltransport. Maar mobiele robots trekken de vrije wereld in, gedreven door de vooruitgang in navigatietechnologieën en de opkomst van autonome mobiele robots (AMR's). Marktonderzoekbureau IDTechEx voorspelt een 250-voudige stijging van de jaarlijkse omzet alleen al uit autonome bezorgrobots, die tussen 2023 en 2044 flink zal stijgen, wat een aanzienlijke potentiële markt voor mobiele robots vertegenwoordigt.

Last mile

Er is een aanzienlijke toename van de investeringen in autonome buitenrobots, zoals autonome bestelwagens, bezorgrobots en drones. Volgens IDTechEx zijn de cumulatieve investeringen voor bestelauto's tussen 2015 en 2022 liefst 653 keer toegenomen. Te midden van de innovatie bloeien robotbedrijven, zoals Waymo's (dat zelfrijdende voertuigen door de straten van San Francisco laat rijden) en Starship Technologies, dat robots de trottoirs van Cambridge (VK) op stuurt.

Het rapport Mobile Robotics in Logistics, Warehousing and Delivery 2024-2044 noemt proefprojecten en steden die samen 'last mile' autonome bezorgdiensten aanbieden. Ondanks een snelle groei, aangestuurd door subsidies en de laatste technologie, is een cruciale vraag: zijn autonome last mile bezorgrobots echt veilig en efficiënt?

Zo begon retailgigant Walmart drone-leveringen aan te bieden aan geselecteerde klanten in Arizona, Florida en Texas. Flytrex, een toonaangevend drone-bezorgbedrijf voor de last mile, heeft groen licht gekregen van de Federal Aviation Agency (FAA) om zijn geautomatiseerde drone-bezorgdiensten te lanceren.

Uitdagingen

Ondanks de groei blijven er uitdagingen. Regelgeving en technologische onvolwassenheden werpen een schaduw over deze revolutie. Zo testte Amazon in juni een drone die tijdens een cruciale test xrashte. Ook zijn er meldingen van drones die bij testen de instructies van operators negeerden, wat kritische vragen oproept over hun betrouwbaarheid.

De uitdagingen beperken zich niet tot drones. Ook voertuigen op de grond worden geconfronteerd met technische hindernissen. Trottoirrobots staan soms 'in de rij' bij verkeerslichten of komen vast te zitten op ijzige trottoirs. De hindernissen zijn reëel, maar dat geldt ook voor de vastberadenheid om ze te overwinnen.

Keuzes

IDTechEx interviewde marktspelers, variërend van robotfabrikanten en leveranciers van componenten tot regelgevende instanties. Bij het beoordelen van voertuigen en drones op de grond kan rekening worden gehouden met maximaal leveringsbereik bij volledig laadvermogen, hoogtes, gebouwen in de buurt, enz.), Technology Readiness Level (TRL), maximaal laadvermogen en kosteneffectiviteit . Van belang is ook hoe vaak het autonome systeem menselijk ingrijpen vereist.

Naast in technologieën en regelgeving verdiepte IDTechEx zich in de keuze van de geleverde artikelen. Voertuigen op de grond domineren het domein van de bezorging van voedsel en boodschappen en gedijen goed in stedelijke gebieden met minder wettelijke hindernissen. Aan de andere kant vliegen drones hoog en zijn ze snel, waardoor ze onder meer in de zorg worden toegepast. Elke innovatie vindt wel zijn perfecte niche.

Foto: Mart Rootamm / Github