Carrefour België test autonome bezorging

Thu Mar 28 2024

03 28

Carrefour België test autonome bezorging

13/01/2023

Door Ad Spijkers

Als eerste in Europa test Carrefour België de bezorging door een robot van Delivers.AI die is voorzien van kunstmatige intelligentie.


     

Als de tests succesvol verlopen, zal de volledig autonome robot in staat zijn om vanuit de winkels boodschappen thuis te bezorgen. Carrefour België werkt samen met het in Istanboel gevestigde Delivers.AI om deze dienst in Europa te ontwikkelen. Op termijn zullen klanten via online platforms bestellingen kunnen plaatsen die binnen vijftien minuten worden geleverd. Deze dienst zal het aanbod van thuisbezorging uitbreiden naar nieuwe gebieden om thuisbezorging sneller en toegankelijker te maken in heel België.

Tests op bedrijvenpark

De tests worden uitgevoerd op het Corporate Village in Zaventem. Dit kantorenpark heeft een oppervlakte van 60.000m² en bestaat uit 6 gebouwen die een tiental bedrijven groeperen waar in totaal 9.000 werknemers werken. De cartografie van het kantorenpark is voltooid.

De tests zullen tot het einde van het voorjaar duren. In eerste instantie zal een panel van twintig vrijwillige testers worden samengesteld om deze testfase uit te voeren. De robots zullen dan het hele Corporate Village afleveren.

De medewerkers van het Corporate Village hebben toegang tot 500 artikelen die te koop zijn in de Carrefour in het hart van het kantorenpark. Het assortiment is op maat gemaakt: vers gesneden fruit en koffiekoeken voor het ontbijt, salades, gezonde kant-en-klare maaltijden en dagverse broodjes die ter plaatse bereid worden in een atelier voor de lunch. Ook zijn gezonde of gezouten en zoete tussendoortjes voor de namiddag beschikbaar. Daarnaast kunnen de medewerkers van het Corporate Village er ook terecht voor hun dagdagelijkse boodschappen. De testfase zal, indien succesvol, worden gevolgd door een proef in een hypercentrum.

Autonome leveringsdienst

De dienst is gericht op stadscentra en zal aanvankelijk beschikbaar zijn in grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Luik en Gent. De robot zal ook een revolutie betekenen voor kleine en middelgrote steden die momenteel niet bediend worden door thuisbezorging. De autonome robotbezorging biedt een mogelijkheid voor deze gebieden.

Delivers.AI combineert ervaring in computer vision en robotica en heeft een autonome robot gecreëerd die geen CO2 uitstoot. De robot is uitgerust met acht camera's en sensoren die vooraf het bewegingsgebied in kaart hebben gebracht. Daardoor beweegt de robot veilig en vermijdt hij obstakels. Hij is heel zichtbaar dankzij meerdere indicatielampjes.

Foto: Carrefour