Durfinvesteerders zien groei in robotmarkt

Thu Apr 18 2024

04 18

Durfinvesteerders zien groei in robotmarkt

12/07/2022

Door Ad Spijkers

Volgens marktonderzoeksbedrijf Abi Research bereikte de wereldwijde investering van durfkapitaal in robotica in 2021 5,7 miljard, een groei van 38% op jaarbasis.


     

De groei werd gedreven door startups uit belangrijke markten zoals de Verenigde Staten, China, het Verenigd Koninkrijk en Israël. De startups toonden hun kracht in drie belangrijke domeinen: mobiliteit, autonomie en samenwerking, met name mens-machine-samenwerking. De redactie constateert wel, dat het voor jonge robotfabrikanten in Nederland lastig kan zijn om investeerders aan te trekken. Intussen worden in de VS soms tientallen miljoenen geïnvesteerd (én verloren!) in start-ups.

Invloed van Covid-19

De investeringsmarkt wereldwijd was in 2020 minder door de Covid-19-pandemie. Momenteel zorgen het huidige personeelstekort en de aanhoudende krapte in de toeleveringsketen er voor dat bedrijven op zoek gaan naar manieren om arbeidsintensieve, repetitieve en gevaarlijke taken te automatiseren. Anders gezegd, ze zijn op zoek naar robotica-oplossingen die flexibel zijn. Ze moeten door obstakels in ongestructureerde omgevingen kunnen navigeren en naast menselijke werknemers kunnen werken zonder veel toezicht en controle.

Dit wordt weerspiegeld in de grote financieringsrondes bij roboticaleveranciers in drie grote branches: levering, opslag en gezondheidszorg. Van de startups die in 2021 een aanzienlijk bedrag hebben opgehaald, hebben startups van medisch-chirurgische systemen hun groeitrend de afgelopen jaren voortgezet. Deze systemen stimuleren samenwerking tussen chirurgen en robots, verbeteren de chirurgische resultaten en verbeteren de mogelijkheden van chirurgen. Ook leveranciers van logistieke robots trokken de nodige investeringen, met name voor last-mile delivery, automatische opslag- en uithaalsystemen, schoonmaakvoertuigen en AMR's voor algemeen gebruik.

Verdere groei verwacht

Deze robots vertrouwen in toenemende mate op op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde technologieën zoals semantische lokalisatie en mapping (SLAM), computer-vision en integratie van sensoren. Dit wordt ondersteund door vooruitgang in het verwerken van chipsets en omgevingssensoren. Als zodanig zijn autonome robots betrouwbare partners op de werkvloer gebleken. Tegelijkertijd realiseren bedrijven zich de zakelijke waarde van robotica-automatisering en testen ze actief verschillende oplossingen.

In de toekomst zullen de kaipitaalinvesteringen in robotleveranciers naar verwachting blijven groeien. Nu steeds meer bedrijven robotica-oplossingen gaan testen en implementeren, zijn ze op zoek naar betrouwbare robotica-software en -diensten om de groeiende vloot van robots te beheren.

Meer startups ontwikkelen speciale software voor specifieke robotfuncties, zoals simulatie, voertuigbeheer en computervisie. Andere startups richten zich op het aanbieden van speciale operationele diensten op basis van drones en AMR's, zoals het verzamelen van luchtgegevens, infrastructuurinspectie en last-mile levering. Hierdoor ontstaat een steeds diverser en robuuster robotica-ecosysteem.

Deze bevindingen komen uit het rapport Robotics Investment Monitor 2021 van ABI Research (vanaf $ 4500).

Foto: ABI Research