Optimisme overheerst op Hannover Messe

Wed Apr 24 2024

04 24

Optimisme overheerst op Hannover Messe

21/04/2023

Door Ad Spijkers

Beurs bewijst dat technologieën voor een concurrerende én klimaatneutrale industriële productie beschikbaar zijn.


     

Organisator Deutsche Messe AG en de exposanten op de Hannover Messe komen dit jaar tot een positieve conclusie. 's Werelds toonaangevende vakbeurs voor de industrie heeft aangetoond dat de technologieën voor een concurrerende en tegelijkertijd klimaatneutrale industriële productie beschikbaar zijn. De volgende stap is om deze oplossingen consequent te gebruiken. De kernthema's van de beurs waren kunstmatige intelligentie, waterstof, energiebeheer, genetwerkte en intelligente productie en het nieuwe data-ecosysteem Manufacturing-X.

Optimisme

"Er heerst een optimistische geest in de hallen van de Hannover Messe," zei Dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe AG op de afsluitende persconferentie. "De hoge verwachtingen van de exposerende bedrijven en bezoekers werden overtroffen. Meer dan 4.000 exposanten presenteerden hun oplossingen voor een digitale, genetwerkte en duurzame industrie en ontmoetten elkaar in Hannover naar 130.000 bezoekers van over de hele wereld. De vijf beursdagen hebben aangetoond dat de technologieën voor een concurrerende en klimaatneutrale industriële productie beschikbaar zijn. We hebben nu snelheid en vastberadenheid nodig bij de implementatie."

Tegelijkertijd werd duidelijk dat klimaatbescherming de industrie nodig heeft, namelijk als aanbieder en gebruiker van technologieën die CO2-neutraal produceren mogelijk maken. De Messe is het wereldwijde platform voor uitwisseling tussen industrie, politiek, wetenschap en samenleving. En het is nog nooit zo belangrijk geweest om ideeën uit te wisselen. De technologische oplossingen voor klimaatneutraal produceren zijn er.

Om het concurrentievermogen van de industrie en de welvaart op de lange termijn te waarborgen, moeten echter snel bureaucratische belemmeringen worden weggenomen. Ook moeten kansen worden aangemoedigd en transnationale samenwerking afgerond. De internationale respons was hoog. 43% van de bezoekers kwam uit het buitenland. Na Duitsland waren Nederland, China, Korea, Polen en de VS de belangrijkste bezoekerslanden.

Trends

Elektrificatie, digitalisering en automatisering zijn de drie trends die hun stempel hebben gedrukt op de beurseditie van dit jaar en die leiden tot oplossingen zoals effectieve klimaatbescherming. Het samenspel van deze trends laat zien dat de energietransitie ook een energie-efficiëntietransitie moet zijn. De beurs bevestigt het optimisme voor de elektronica- en digitale industrie en een verhoging van de prognose tot 1% tot 2% reële productiegroei voor dit jaar. Aan het begin van het jaar werd alleen een zijwaartse beweging op hoog niveau verwacht.

Op de Hannover Messe was er grote interesse van klanten in de oplossingen die de machine- en installatietechniek biedt. De beurs van dit jaar was daarom een groot succes voor de branche en een belangrijk teken dat de grote uitdagingen van onze tijd kunnen worden opgelost met intelligente en genetwerkte productie"

Internationaal

Dit jaar bezochten meer dan honderd politieke delegaties uit meer dan vijftig landen de Hannover Messe. Zo was bondskanselier Olaf Scholz met de Indonesische president Joko Widodo aanwezig. Vertegenwoordigers van de Europese politiek vanuit Brussel waren sterker vertegenwoordigd dan ooit tevoren. Ook delegaties kwamen uit heel Europa, Argentinië, Mexico, Canada, Japan, China, de VS en India. Partnerland Indonesië presenteerde zich als een aantrekkelijke en dynamische vestigingsplaats voor investeringen en samenwerkingsverbanden.

Behalve 130.000 bezoekers op het beursterrein kon de beurs nog eens 15.000 geregistreerde bezoekers tellen die digitaal deelnamen aan het evenement. Ze volgden het congresprogramma, lieten zich informeren door digitale productpresentaties en namen deel aan hybride bezoekersrondleidingen.

De volgende Hannover Messe wordt gehouden van 22 tot 26 april 2024.

Foto: Deutsche Messe, Rainer Jensen