Steeds meer partners voor Rexroth's ctrlX

Sat Mar 02 2024

03 02

Steeds meer partners voor Rexroth's ctrlX

02/11/2023

Door Ad Spijkers

Open besturingssysteem voor automatiseringsoplossingen krijgt steeds meer aanhang, ook van grote aanbieders.


     

De visie van Bosch Rexroth, een automatiseringswereld waarin concurrenten partners worden en gebruikers de oplossingen helpen vormgeven, krijgt vorm. Het ctrlX OS-besturingssysteem met zijn ecosysteem heeft er nog meer partnerbedrijven bij gekregen. Naast Wago, destijds de eerste van de groep, zijn nu ook Dell Technologies, Nokia, Kuka en andere aanbieders van automatiseringsapparatuur aan boord. De oplossing is nu op alle niveaus van de automatiseringspiramide geplaatst.

De partnerwereld van ctrlX World groeit en biedt steeds meer variatie. Momenteel worden meer dan 150 gebruiksscenario's gedekt door partnerbedrijven.

Naar marktstandaard

Automatisering moet evolueren van bedrijfseigen systemen naar open, modulaire en schaalbare microservices-architecturen. Deze kunnen de diepgaande verandering in de sector op het gebied van digitalisering, netwerken en duurzaamheid mogelijk maken. ctrlX OS is hiervoor een facilitator. Dit besturing met digitale services is ontwikkeld door Bosch Rexroth. Het is een centraal element van het ecosysteem geïnitieerd door ctrlX Automation. De hele sector heeft er toegang toe, inclusief de concurrenten. Het doel van Bosch Rexroth en zijn partnerbedrijven is het creëren van een open industriële stand voor de markt.

Gebruikers kunnen nu kiezen uit oplossingen in zestien hoofdcategorieën en 150 partnergebruiksscenario's van negentig partnerbedrijven. Er kunnen nu meer dan zestig apps worden gebruikt op ctrlX OS-apparaten. De apps uit de partnerwereld zijn beschikbaar voor alle gebruikers van besturingssystemen.

Er is steeds meer vraag naar apps en interfaces op het gebied van robotica. Momenteel zijn er zeven partneroplossingen met betrekking tot robotica beschikbaar om te downloaden in de ctrlX Store. Dat varieert van apps voor eenvoudige programmering via de integratie van cobots en industriële robots tot aanvullende software zoals het plannen van het optimale palletiseeralgoritme.

Robotwereld sluit aan

Naast bestaande partnerbedrijven zoals Fanuc heeft Kuka zich aangesloten als toonaangevend robotmerk. Er is nu een Kuka-koppeling en -integratie op basis van de Kuka.PLC mxAutomation-interface. Dit wordt door het bedrijf Mairotec gebruikt in zijn app MAIRobot.

Bosch Rexroth en Kuka hebben samen grote plannen en zijn van plan hun ctrlX World- en Robotic Republic-ecosystemen met elkaar te verbinden. Hierdoor wordt de cirkel weer gesloten: aanbieders bundelen hun krachten en co-creatie is de toekomst.

Ill.: Bosch Rexroth