EC lanceert robotica-ontmoetingspunt

Thu Mar 28 2024

03 28

EC lanceert robotica-ontmoetingspunt

30/08/2022

Door Ad Spijkers

Robottechnologie beïnvloedt elk aspect van werk en thuis. Hoogste tijd voor een niet-technisch ontmoetingsplatform, vond de Europese Commissie.


     

Er is nu een Europese hub waar het mogelijk is om niet-technische aspecten van robotica te onderzoeken die van invloed zijn op de samenleving en ons leven. Robospot: The Responsible Robotics Knowledge Hub is een platform dat is gecreëerd binnen het Robotics4EU-project. Het platform is gratis en open voor iedereen.

Robotica raakt iedereen

Robottechnologie beïnvloedt elk aspect van werk en thuis. Het heeft het potentieel om levens en werkpraktijken positief te transformeren, efficiëntie en veiligheidsniveaus te verhogen en betere serviceniveaus te bieden. Daarom zijn de onderwerpen rondom robotica belangrijk voor alle doelgroepen. De oplossingen die op dit gebied ontstaan, betreffen de hele samenleving, van onderzoekers of werknemers uit de industrie tot opvoeders, van besluitvormers tot nieuwsgierige burgers.

Voortbouwend op dit idee werd een nieuwe en open Europese online gemeenschap geboren om de wijdverbreide en verantwoorde adoptie van robotica in onze samenleving te bevorderen. Robospot is een hub, gericht op niet-technische aspecten van robotica, zoals ethiek op het gebied van gezondheidszorg, inspectie en onderhoud van infrastructuur, agrifood of agile productie.

Op het platform is het mogelijk om een gemeenschap van projecten, organisaties en individuen te vinden die werken aan het verantwoordelijker maken van robotica. Gebruikers kunnen hun netwerk opbouwen, met experts praten, nieuwe robotica-evenementen ontdekken en open bronnen over het onderwerp controleren en uploaden (en hun eigen bronnen toevoegen). Om lid te worden van dit online netwerk, is het wel noodzakelijk om zich te registreren op Robospot. De registratie is gratis en staat open voor iedereen.

Robospot

Robospot valt binnen het kader van Robotics4EU, een project gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma. Robotics4EU heeft tot doel te zorgen voor een bredere acceptatie van AI-robots en om de maatschappelijke acceptatie van robotica-oplossingen te bevorderen door te pleiten voor verantwoorde robotica bij alle belanghebbenden. Robotics4EU is een drie jaar durend project, bestaande uit zeven organisaties uit zes EU-landen die expertise in robotica vertegenwoordigen.

Foto: PxHere