Heel veel cobots op Automatica 2022

Mon Aug 15 2022

08 15

Heel veel cobots op Automatica 2022

24/06/2022

Door Liam van Koert

Na vier jaar vond er in München eindelijk weer een Automatica plaats. Hoewel een kleiner evenement dan voorheen, nam de cobotdichtheid toe.


     

Automatica geldt al jaren als dé robotbeurs van Europa. Traditiegetrouw toonden ook nu alle er toe doende robotfabrikant hun nieuwste oplossingen in het hart van de Duitse auto-industrie. Die beperkt zich echter al lang niet meer tot de productie van onze heilige koeien. Sterker nog: in München bepalen juist elektrische fietsen en steppen meer en meer het straatbeeld.

Elektrisch fietsen

Stäubli was een van de bedrijven die hier slim op inspeelden. De stand toonde een volledige productielijn voor elektrische mountainbikes. Dit deed het bedrijf als een van de weinige zonder cobot op de stand. In plaats daarvan kreeg een industriële zesasser een pneumatische jas. TX2touch noemt het bedrijf het. Ook bijzonder was het mobiele portfolio van het merk: AGV's die tot 500 ton vervoeren en de Helmo AMR die zichzelf aan de verschillende productie cellen 'dockt' voor extra stroom, lucht en snelle dataoverdracht.

Overal cobots

We kunnen er niet meer om heen. De cobot is een blijvertje. Op Automatica spelen ze muziek, zetten ze koffie en maken ze tal van producten. Ze worden steeds kleiner – denk aan de Cobotta van Denso – en steeds groter.

Zo introduceerde Yaskawa een HRC30 met payload van 30kg en een bereik van 1700 mm. De nieuwe cobot is bovendien hybride. Dit betekent dat hij ook in 'standje industrieel' gezet kan worden en met een klassieke robotbesturing kan worden bestuurd.

Universal Robots ging ook groter. Niet in bouwgrootte – de UR20 was er al – maar de nieuwe generatie heeft een grotere reach (1790 mm) en sneller.

Het grootse cobotnieuws kwam echter van Beckhoff. Het bedrijf toonde een geheel modulair robotpakket, Atro genaamd. Het omvat tal van gewrichten en koppelingen op basis van sleepcontacten wat resulteert in een oneindige rotatievrijheid. Communicatie verloopt uiteraard over TwinCAT.

Mobiele robotica

Ook de mobiele robotica is overal. Het gaat voornamelijk AMR's en AGV's voor logistiek. Uitzondering is het Nederlandse Avular dat op de gezamelijke stand van Holland Robotics stond maakt modulaire mobiele platformen voor bijvoorbeeld schoonmaakrobots of de agrifood. Ook drones die zijn uitgerust met geluidscamera's van het eveneens Nederlandse Sorama behoren tot het platform. Nieuw onderdeel hierin is de autonomy kit, waarmee je eigenlijk elke machine autonoom en mobiel kan maken.

Kinderschoenen

Volgens ABB – tijdens een klantenbijeenkomst – staat robotica ondanks een decennia oude geschiedenis pas in. kinderschoenen. Robots en ook cobots kunnen namelijk van bijna elke technologische doorbraak profiteren. Geven smartphones 3D camera's een boost, dan krijgen robots betere ogen. Vorderingen in cloud-technologie en AI maken robots slimmer. Het moment waarop de automotive niet meer de grootste klant is, is nu. Robots vinden overal hun weg. Een weg met vele spannende heuvels en kronkels en waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

We kijken nu al uit naar de volgende editie die misschien al in 2023 zal zijn...

Foto: Liam van Koert