Robot aan kabels metselt muurtjes

Sat Dec 21 2024

12 21

Robot aan kabels metselt muurtjes

27/10/2021

Door Ad Spijkers

Prototype van de Universität Duisburg-Essen kan verschillende blokken hanteren en metselen.


     

Een technische revolutie zou binnenkort de bouwplaatsen kunnen veroveren. Vandaag werd in Duisburg een zogeheten kabelrobot gepresenteerd, die in de toekomst uitgebreid metselwerk over meerdere verdiepingen moet uitvoeren. De nieuwe oplossing voor de bouwsector is ontwikkeld door een team van onderzoekers van de Universität Duisburg-Essen (UDE), het Institut für angewandte Bauforschung Weimar en de Forschungsvereinigung Kalk-Sand in Hannover.

Digitalisering en automatisering vormen een eenheid die de bouw vooruit helpt. Met de kabelrobot wordt een nieuwe techniek geboden om de uitdagingen in de bouw het hoofd te bieden. Technische oplossingen maken het werk gemakkelijker, zorgen voor een snelle, hoogwaardige bouw en dragen bij aan het tegengaan van het tekort aan geschoolde arbeiders in de bouw.

Eigenschappen

De specialisten in bouw en robotica hebben ongeveer twee jaar aan het prototype gewerkt. De kabelrobot doet qua functionaliteit en mobiliteit denken aan camera's die in voetbalstadions aan kabels hangen en het spel van een afstand en vanuit verschillende perspectieven laten zien, en aan de glazenwasrobot van Kite Robotics (zie Robot Magazine 2, juni 2021). Alleen werkt de robot in Duisburg in 3D en niet in een plat vlak.

De kabelrobot vereenvoudigt het werk en verhoogt de kwaliteit. Hij zou ook kunnen helpen bij de behoefte aan geschoolde arbeiders, zonder mensen op de bouwplaats overbodig te maken. De kabelrobot weet binnen een paar uur een hele verdieping te bouwen van in de handel verkrijgbare kalkzandsteenblokken. De robot kan echter veel meer: hij kan stenen van verschillende formaten verplaatsen, lateien plaatsen en automatisch metselen. De basis is een digitaal plan (BIM-model). De digitale gegevens worden naar de robot gestuurd.

Ondersteuning

Bij de universiteit waren de leerstoel Mechatronik en het Institut für Baubetrieb & Baumanagement bij de ontwikkeling betrokken. Het Ministerium für Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung des Landes Nordrhein-Westfalen heeft het proefproject ondersteund via het programma Digitalisierung der Bauwirtschaft und innovatives Bauen. Ondersteuning kwam ook vanuit de Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen (AiF).

Foto: Universität Duisburg-Essen