Experience Center voor logistieke robots

Thu Apr 25 2024

04 25

Experience Center voor logistieke robots

17/02/2022

Door Ad Spijkers

Tien partijen onderzoeken de haalbaarheid van een demo- en trainingsfaciliteit bij Schavemaker Logistics Solutions in Moerdijk.


     

Tien organisaties uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid zijn gestart met een onderzoek naar de haalbaarheid van een ‘experience center’ voor autonome mobiele robots (AMR) voor de logistieke sector. Dit Logistics Robotics Experience Center(LREC) zal dan worden ondergebracht bij Schavemaker Logistics Solutions in Moerdijk. Het center krijgt behalve een demonstratiefunctie van de werking van robots in een operationeel logistiek bedrijf ook een showroom en trainingsfaciliteiten.

AMR's

In de logistiek is er een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten. AMR's kunnen dat gat opvullen. Ze kunnen zelfstandig door fabriekshallen en magazijnen rijden en producten pakken of wegzetten. Ze kunnen zonder grote bouwkundige aanpassingen in de magazijnen worden ingezet. Ook maken ze een grotere en veiliger productie mogelijk, met een hogere nauwkeurigheid. Moderne AMR- systemen zijn schaalbaar en kunnen in korte tijd worden geïmplementeerd. Ook kan het gebruik van hightech- en robotsystemen een nieuwe werknemerdoelgroep voor de logistiek aanspreken.

Door de toegenomen technologische mogelijkheden en het stijgende aanbod dalen de investeringskosten voor AMR's, waardoor de robots ook voor kleine en middelgrote warehouses binnen handbereik komen. Verder kan robotisering bedrijven helpen om warehouses weerbaarder te maken tegen nieuwe disrupties zoals de corona-pandemie.

Experience Center

Noord-Brabant huisvest een groot aantal bedrijven die actief zijn in de logistiek. Er zijn ook veel magazijnen en opslagfaciliteiten. Er is dus een groot potentieel voor AMR's. Tegelijkertijd willen de mbo- en hbo-onderwijsinstellingen in de provincie hun docenten en studenten graag opleiden in inzet en het gebruik van moderne logistieke robots.

De samenwerkende partijen in het Logistics Robotics Experience Center willen een faciliteit creëren waar studenten, maar ook logistieke bedrijven en overheden demonstraties van werkende logistieke robotoplossingen voor magazijn-/warehousetoepassingen kunnen bijwonen. De hybride vorm van een trainings-en demo centrum geïntegreerd in een operationeel logistiek bedrijf zal naar verwachting veel bedrijven en onderwijsaanstellingen aanspreken. Het LREC draagt hiermee bij aan de ontwikkeling van een hybride leeromgeving voor de logistieke sector, voor Moerdijk en regio.

Het project start met het uitvoeren van een onderzoek en een verkenning van bestaande en nieuwe partijen (bedrijven en onderwijsinstellingen) waarvoor een robot experience center voordelen zou kunnen hebben. Daarnaast zoeken de projectpartners uit welke partijen nodig zijn om zo’n center tot een succes te maken. Met dit netwerk van bedrijven en onderwijsinstellingen zullen experimentele pilots worden ontwikkeld. Deze fase van de ontwikkeling van LCER wordt gefinancierd met een subsidie uit het Onderzoek- en Ontwikkelfonds van Regio West-Brabant.

Initiatiefnemers zijn Schavemaker Logistics Solutions, REWIN West-Brabant, Breda Robotics, Logistics Community Brabant (LCB), CURIO, Associate Degrees Academie, SEIPA, Port of Moerdijk, Geek+ en gemeente Moerdijk. Andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te denken en onderzoeken.

Foto: Geek+