Evaluatielaboratorium voor robotveiligheid

Thu Nov 30 2023

11 30

Evaluatielaboratorium voor robotveiligheid

20/09/2023

Door Ad Spijkers

Alias Robotics, specialist op het gebied van cyberbeveiligingsoplossingen voor robots, heeft de opening aangekondigd van CS4RLab.


     

Volgens de Spaanse specialist is dit het eerste evaluatielaboratorium voor 'robotbeveiliging' in zijn soort. Het CS4RLab (Cybersecurity for robots lab) zal zijn gespecialiseerd in cybersecurity-beoordelingen van cyberfysieke systemen en het voldoen aan normen en standaarden. Het laboratorium is gecertificeerd door het Spaanse Nationale Cybersecurity Instituut (Incibe).

Het laboratorium maakt deel uit van het nationale netwerk van industriële cyberbeveiligingslaboratoria van Spanje en zal nationale, Europese en internationale klanten bedienen. Het laboratorium vertegenwoordigt de formalisering van de inspanningen en expertise van Alias Robotics die met verschillende klanten over de hele wereld werkt. Dat varieert van fabrikanten van industriële manipulatoren tot fabrikanten van medische robots.

Cyberbeveiliging

Het formaliseren van CS4RLab met Incibe is voor Alias Robotics een belangrijke stap voorwaarts op een strategisch moment. De komst van nieuwe normen op EU-niveau zoals de vernieuwde Machinerichtlijn, CyberResilienceAct (CRA), Medical Device Regulation. Maar er is ook vernieuwing van andere regionale regelgeving zoals FDA’s en internationale veiligheidsnormen (zoals IEC 62443) of zelfs veiligheidsnormen (zoals de komende ISO 10218, deel 1 en 2).

Dit alles stelt fabrikanten en integrators van verschillende soorten robots voor extra uitdagingen, van industriële robots tot consumentenrobots. Het laboratorium moet het vlaggenschip worden van de professionele beveiligingsdiensten van Alias Robotics. en bevindt zich in het hoofdkantoor van Alias Robotics in Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van Baskenland, zo'n 60 km zuidelijk van Bilbao.

Het laboratorium beschikt over een uitgebreide testinfrastructuur, van testtools voor hardware en software en industriële faciliteiten, waar de grootste robotgebruiksscenario's kunnen worden gereproduceerd.

Foto: Alias Robotics