Claas, AgXeed en Amazone samen in landbouwrobotisering

Sun Apr 28 2024

04 28

Claas, AgXeed en Amazone samen in landbouwrobotisering

18/09/2023

Door Ad Spijkers

Claas in Harsewinkel (bij Bielefeld), AgXeed in Oirlo (bij Roermond) en Amazone in Hasbergen (bij Osnabrück) werken aan het opzetten van 's werelds eerste fabrikant overschrijdende autonomienetwerk.


     

De bedrijven versterken hun samenwerking op het gebied van sterk geautomatiseerde tot autonome landbouwmachines en werkprocessen. Dit doen ze door het eerste fabrikant overschrijdende autonomienetwerk op te zetten. 3A – Advanced Automation & Autonomy is bedoeld om de ontwikkeling, standaardisatie en marktintroductie van gedeeltelijk en volledig autonome combinaties van trekkers en uitrustingen te versnellen. Dit willen de initiatiefnemers bereiken door middel van gebundelde competenties. 3A staat open voor andere fabrikanten van landbouwmachines.

Meer efficiëntie

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten wordt in veel delen van de wereld beschouwd als een van de sterkste aanjagers van sterk geautomatiseerde tot autonome technologieën in de industrie en de landbouw. Het doel is niet om werknemers te vervangen, maar om ze beschikbaar te maken voor veeleisender werk, vooral tijdens piekuren. Nieuwe technologieën kunnen deze pieken doorbreken en het in de toekomst mogelijk maken om ook met minder en minder ervaren personeel optimale werkresultaten te behalen.

Verdere automatisering van landbouwprocessen vereist echter een nog nauwere samenwerking tussen fabrikanten van tractoren en draagvoertuigen enerzijds en fabrikanten van aanbouwdelen anderzijds. Claas, AgXeed en Amazone werken al langere tijd samen op het gebied van autonomie. De Duitse bedrijven Claas en Amazone hebben een minderheidsbelang in het Nederlandse AgXeed. Met 3A bundelen bedrijven hun individuele competenties nog nauwer en brengen ze de ontwikkelde technologieën nog sneller en breder in de praktijk door aanvullende partnerschappen aan te gaan.

Eerste oplossingen

De in het 3A-netwerk ontwikkelde marktklare technologie is planning- en uitvoeringssoftware die voorheen alleen bruikbaar was voor autonome veldrobots. Deze kan nu in combinatie met de AgXeed Box ook worden gebruikt om tractoren en aanbouwdelen aan te sturen. Afhankelijk van de eisen en beschikbare 'hardware' kan dit in hoge mate geautomatiseerd of autonoom gebeuren. Van planning tot implementatie en analyse worden bedrijfsmanagers en chauffeurs ontzorgd en wordt de efficiëntie van landbouwprocessen verhoogd.

Landbouwrobots opereren meestal in gesloten systemen met beperkte toepassingsmogelijkheden en zonder de mogelijkheid om ze parallel of in combinatie met andere voertuigen en aanbouwdelen te gebruiken. Hier biedt de innovatieve aanpak van 3A uitkomst: Samen hebben de drie bedrijven de AgXeed Box ontwikkeld. Deze technologie integreert met behulp van de gestandaardiseerde Isobus-interface tractoren en aanbouwdelen in het plannings- en autonome uitvoeringsproces. Via deze interface hebben aanbouwdelen de mogelijkheid om te communiceren met veldrobots, AgBots en tractoren voor geautomatiseerde of autonome procesoptimalisatie.

De eerste producten zijn de Amazone AutoTill voor mulchcultivators en Claas Autonomy connect die het gehele plannings- en uitvoeringsproces in de grondbewerking bestrijken. Deze beproefde oplossingen vormen het begin van verdere fabrikant overschrijdende toepassingen in de vorm van kleurrijke machinecombinaties in alle buitenlandse handelsprocessen.

Preplanning

De huidige werkorders voor tractoren en aanbouwdelen bevatten behalve A-B-lijnen of A-B-contouren indien nodig een applicatie- of applicatiekaart. 3A gaat een stap verder en maakt pre-planning mogelijk, ontworpen om processen te optimaliseren. Hierin zijn de start- en eindpunten van de toepassing en kopakkerritten en de gebiedsspecifieke besturing van het aanbouwapparaat vastgelegd. Pre-planning met echte machineparameters maakt het mogelijk om vóór uitvoering dynamische aanpassingen aan de machinecombinatie te programmeren met het oog op de gewenste werkkwaliteit.

Eerdere gesloten systemen omvatten geen planning of bewaking van de aanbouwdelen en het daaropvolgende uitvoeringsproces. Dankzij Autonomy connect kunnen Claas-tractoren in combinatie met aanbouwdelen veldwerk sterk geautomatiseerd of zelfs autonoom uitvoeren. Afhankelijk van het automatiseringsniveau kan de chauffeur andere taken uitvoeren in de cabine, op het veld of op het erf. De orderplanning vindt plaats in het Claas Farm Management Informatie Systeem (FMIS) of AgXeed Portal, waar reeds rijbanen en applicatiekaarten voor orders zijn gepland.

Claas en Amazone worden in Nederland vertegenwoordigd door Kamps de Wild in Zevenaar. Er zijn gesprekken gaande met andere machinefabrikanten die zich willen aansluiten bij het netwerk en zo actief willen deelnemen aan het vergroten van de diversiteit aan toepassingen.

Foto: AgXeed, Amazone, Claas