In het SeRoNet-project ontwikkelen elf partners uit onderzoek en industrie een platform voor de ontwikkeling van een ecosysteem voor robotsystemen.
Het project Service Robot Network (SeRoNet) legt de technische basis voor het opzetten van een open ecosysteem voor robotontwikkelingen. Het platform moet een naadloze samenwerking tussen gebruikers, systeemserviceproviders en fabrikanten van componenten mogelijk maken. Op de projectsite vindt u een animatie hoe gebruikers, system integrators en robot- en componentfabrikanten van het platform kunnen profiteren.
Het doel van de samenwerking is om de ontwikkelingsinspanning voor robotoplossingen aanzienlijk te verminderen met behulp van model gebaseerde engineeringtools en een open marktplaats op het robot.one platform. Het platform maakt herbruikbare componenten voor professionele servicerobotica laagdrempelig. Het vergroot daarmee de transparantie van de aanbieders en componenten die op de markt verkrijgbaar zijn.
Het project onder leiding van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) in Stuttgart legde begin 2020 de technische basis en vond de eerste partners. Het platform biedt momenteel dertig automatiseringscomponenten. Het project wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie (BMWi) als onderdeel van het PAiCE-programma.
De SeRoNet-technologieën moeten zorgen voor een omslag naar een meer economische ontwikkeling van servicerobots. Om dit blijvend succesvol te laten zijn, moet het platform robot.one blijven staan nadat het onderzoeksproject is beëindigd. Het project, dat loopt tot eind 2021, heeft een belangrijke stap gezet om de projectvisie op duurzame basis vast te leggen.
Projectmedewerkers hebben begin 2020 Toolify Robotics opgericht om producten en oplossingen aan te bieden voor collaboratieve en model gestuurde software-engineering. De start-up in Ulm heeft zich aangesloten bij het consortium en zal de resultaten van SeRoNet op de markt brengen.
Toolify Robotics beheert zelf het robotica-platform xito, dat al nauw is verbonden met het SeRoNet-platform. Beide platforms verschijnen als een netwerk en worden aan het einde van het project samengevoegd. Toolify en SeRoNet hebben al veel gemeen; met het partnerschap wint het project aan snelheid en komt het in de focus van de gebruikers te staan.
In lijn hiermee loopt momenteel een oproep voor financiële ondersteuning om de SeRoNet-aanpak te testen. Teams van gebruikers en aanbieders van servicerobot-oplossingen zoals fabrikanten of systeemintegratoren kunnen financieringsprojecten aanvragen. Doel is nieuwe oplossingen met SeRoNet-technologie te ontwikkelen of bestaande oplossingen aan te passen aan de SeRoNet-technologie. Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 februari 2021 aanmelden met een projectoverzicht via een website van BMWi.
De foto toont een logistieke applicatie met mobiele servicerobots, ontwikkeld met engineering tools van SeRoNet en met vrijwel uitsluitend softwaremodules van de marktplaats van het project. (foto: Matthias Lutz, Toolify Robotics)