Zachte grijpers voor delicate producten

Sat Mar 02 2024

03 02

Zachte grijpers voor delicate producten

30/09/2021

Door Ad Spijkers

Artimus Robotics introduceert intelligente elektrische grijper voor onder meer food-sector.


     

Het bedrijf in Boulder (Colorado) brengt sinds kort elektrisch gestuurde zachte grijpers op de markt voor een controleerbaar, snel en gevoelig grijpen van een reeks van objecten. Met behulp van HASEL-actuatortechnologie ((Hydraulically Amplified Self-healing ELectrostatic, hydraulisch versterkte zelfherstellende elektrostaat) reageren deze grijpers snel en zorgen voor korte cyclustijden in pick-and-place toepassingen.

De zachte structuur van deze grijpers past zich gemakkelijk aan verschillende vormen aan om een veilige maar delicate greep van objecten te bieden. de grijpkracht Om een goede grip te garanderen en schade te voorkomen wordt de grijpkracht geregeld door een variabele ingangsspanning. De actuatoren fungeren tegelijkertijd als sensoren, waardoor de grijpers contact met een object kunnen detecteren. Ze bepalen of een object wegglijdt of leidden informatie af over de eigenschappen van het object dat wordt gegrepen, bijvoorbeeld stijfheid.

Uitdagingen

Grijpers worden doorgaans ontworpen voor het herhaaldelijk hanteren van een specifiek object dat altijd op dezelfde manier is georiënteerd en vaak is gemaakt van stijve materialen. Bijvoorbeeld het laden en lossen van identieke onderdelen op een CNC-machine. Nieuwe toepassingen voor robots vereisen echter automatisering van taken die niet zo goed gedefinieerd zijn en waarvoor een verscheidenheid aan objecten moet worden gehanteerd. Industrieën zoals landbouw en e-commerce zijn op zoek naar robots die taken kunnen uitvoeren die menselijke behendigheid en gevoeligheid vereisen.

De meeste grijpers worden aangedreven door motoren en ontworpen om één enkel, consistent object te kiezen. Maar er is grote behoefte aan grijpers die een breed scala aan objecten kunnen hanteren, vooral met delicate of onregelmatige vormen. Bovendien kunnen deze producten (bijvoorbeeld vruchten) breekbaar of zacht zijn om aan te raken. Voor een nuttig gebruik van een robot moet de grijper veelzijdig genoeg zijn om met deze variabelen om te gaan.

Aandrijving

Traditionele softgripper-technologieën zijn niet veelzijdig genoeg om de behendigheids- en milieuproblemen op te lossen. Pneumatische softgrippers hebben beperkte controle. Vacuümgrijpers kunnen geen mazen of niet-platte/onregelmatig gevormde objecten vastgrijpen. Deze traditionele zachte grijpers hebben beperkte vervormingsmodi en hebben moeite om complexe vormen vast te pakken zonder ze te beschadigen.

De HASEL-technologie is gebaseerd op elektrostatische principes, wat resulteert in eenvoudige, betrouwbare en duurzame ontwerpen. De zachte grijpers passen zich aan aan de vorm en grootte van het object. De hoge vervormbaarheid zorgt voor meer oppervlaktecontact met het object, resulterende in een stevige maar delicate grip in vergelijking met andere zachte grijpers. De ingebouwde intelligente zelfdetectie biedt behalve eenvoudige gripbevestiging ook controle over de gripkracht en closed-loopregeling. De grijpers worden elektrisch aangedreven. Ze hebben een analoge besturing en bieden een delicate grijpkracht. De kunstmatige spieren en de zachte intelligente grijpers bootsen de functionaliteit van de menselijke hand goed na.

Foto: screenshot video Artimus Robotics