Innovatie in zorgrobots versnelt - maar scepsis blijft

Tue Jan 28 2025

01 28

Innovatie in zorgrobots versnelt - maar scepsis blijft

12/09/2022

Door Ad Spijkers

Volgens een recente Deense studie komt de ontwikkeling van robots in de gezondheidszorg in veel landen in een stroomversnelling. Wel moeten belemmeringen worden aangepakt.


     

Uit een nieuwe studie van het Teknologisk Institut in Taastrup (bij Kopenhagen) blijkt dat de ontwikkeling van robots in de gezondheidszorg in veel landen, waaronder Denemarken, in een stroomversnelling komt. Maar tegelijkertijd zijn er een aantal belemmeringen die moeten worden aangepakt voordat de mechanische helpers de burgers in de gezondheidszorg kunnen bereiken.

De innovatie op het gebied van zorgrobots die gezondheidswerkers kunnen ontlasten, gaat wereldwijd steeds sneller. De studie concludeert dat het aantal nieuwe octrooien op het gebied van robots in de gezondheidszorg in tien jaar tijd bijna vertienvoudigd is. Maar tegelijkertijd blijven er belemmeringen bestaan voordat de technologie echt kan helpen de druk op gezondheidswerkers te verlichten.

Belemmeringen

Technologie moet worden gebruikt om een deel van de taken over te nemen waar geen mensenhanden beschikbaar zijn. We hebben dit gezien in de industrie, waar robots veel verschillende taken hebben overgenomen. De zorg kan de ervaringen van de industrie meenemen wanneer ze in de toekomst meer robots wil implementeren. Zo kan technologie in een eerste fase delen van het laboratoriumwerk automatiseren, het personeel helpen bij fysiek veeleisende taken en de logistiek en de schoonmaakfuncties stroomlijnen. Allemaal heeft dit tot doel middelen vrij te maken voor patiëntgerichte taken.

Maar er zijn een aantal barrières die eerst moeten worden overwonnen. De belemmeringen zijn onder meer de diversiteit tussen ziekenhuizen, de scepsis van het personeel, de IT- en gegevensbeveiliging, de uitdagingen bij het aanbestedingsproces en de risicobereidheid van ziekenhuizen. Volgens het rapport blijft ook de economie een belangrijke beperking. Robots vergen over het algemeen een grote investering om aan te schaffen en te implementeren, en het is moeilijk om de waarde te berekenen die zij naar verwachting zullen creëren.

Zowel leveranciers als kopers van robots voor de gezondheidszorg in Denemarken ervaren deze belemmeringen, die het tempo van de implementatie van meer robots in de gezondheidszorg beïnvloeden. Het personeel blijft sceptisch over hoe goed de technologie daadwerkelijk kan helpen in de dagelijkse praktijk. Verscheidene medewerkers ondervinden dat de invoering en het gebruik van de technologie meer tijd vergen dan ze oplevert.

Studie

De studie 'Robots in de gezondheidszorg - innovatie en belemmeringen in Denemarken en de rest van de wereld' bestaat uit een statistische analyse van de ontwikkeling van octrooien voor robots in de gezondheidszorg. Ook zijn de resultaten verwerkt van tien interviews met deskundigen en professionals op het gebied van robotica, gezondheidszorg en industrie in Denemarken en de rest van Europa.

Op basis van de interviews wordt in het verslag een aantal aanbevelingen gedaan om de ontwikkeling te versnellen. In de eerste plaats moeten fabrikanten rekening houden met het verschil tussen de ontwikkeling van een industriële robot en een robot in de gezondheidszorg. In de laatste sector worden bijvoorbeeld hogere eisen gesteld aan hygiëne, gegevensverwerking en algemene veiligheid, aangezien robots te maken hebben met potentieel kwetsbare patiënten. Daarom zal de ontwikkeling moeten plaatsvinden in nauwe samenwerking met beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en het ziekenhuismanagement.

De vraag naar gezondheidszorg neemt toe, terwijl meer mensen hulp nodig hebben en minder mensen gekwalificeerd zijn om die te verlenen. Daarom moeten ziekenhuizen innovatief denken bij het vinden van de hulp en oplossingen voor de toekomstige gezondheidszorg. En dat is waar robotica om de hoek komt kijken.

Als u het Deens beheerst: het verslag "Robots in de gezondheidszorg - innovatie en belemmeringen in Denemarken en de rest van de wereld" vindt u hier.

Foto: Teknologisk Institut