WoTS 2016: vier werelden met een vleugje robotica

Tue Dec 03 2024

12 03

WoTS 2016: vier werelden met een vleugje robotica

05/09/2016

Door Liam van Koert

Van 4 tot en met 7 oktober vindt in de Jaarbeurs Utrecht de tweede editie van de World of Technology & Science plaats. Net als de vorige editie is de beurs onderverdeeld in de werelden Laboratory, Electronics, Automation en Motion & Drives. Op het grensvlak van laatstgenoemde bevindt zich een robotica paviljoen. We vroegen de deelnemers wat zij er laten zien. 


     

Word of Technology & Science werd twee jaar geleden voor de eerste keer georganiseerd als samenvoeging van de beurzen Aandrijftechniek van FEDA en Het Instrument van FHI. De beurs gokt ook dit jaar op zo’n 25.000 bezoekers. Geen Duitse getallen, maar het is daarmee wel meteen de grootste automatiseringsbeurs in de Benelux. Wat de organisatie voor 2016 allemaal in petto heeft? Dat hangt een beetje van de ‘wereld af’ waarin de bezoeker zich wenst onder te dompelen. Zo is de World of Laboratory - wellicht onder invloed van de Olympische spelen - in de ban van DNA, voeding en doping. World of Electronics heeft naast een test en meet paviljoen een heuse hackathon waar 4 studententeams een ‘heel huis smart aan elkaar knopen’. Of wat te denken van Exciting Technologies projecten, waaronder een F16 simulatie, Hyperloop, een algenkwekerij, een precision room van ASML en de micro-onderwaterwereld worden getoond. De mooiste thema’s vindt men echter in World of Automation en World of Motion & Drives. Hier ruim baan voor industrie 4.0, machineveiligheid en natuurlijk robotica.

Robot voor kleine ruimtes

Hupico is een Belgische automatiseerder die naast expert in kunststoflassen, ook ruime ervaring heeft met assemblagesystemen. Hiervoor maakt het bedrijf onder andere gebruik van EPSON robots. Op de WoTS zullen zij de N-serie laten zien. Deze nieuwe 6-assige knikarmrobot die sinds mei op de markt is, is vooral geschikt voor kleine ruimtes. Zo kan hij worden ingebouwd in ruimtes tot 600 m2, iets wat overeenkomt met de ruimte die een menselijke collega zou innemen. De robot kan zich bovendien zeer compact samenvouwen, waarbij de armdelen netjes langs elkaar heen schuiven zonder te botsen. Hierdoor zijn minder bewegingen nodig voor een zelfde handeling, wat de cyclustijd natuurlijk ten goede komt. De 19 kg wegende robot heeft een payload van 2.5 kg en een reikwijdte van 450 mm en een herhaalnauwkeurigheid van +/- 0,02 mm. 


Modulaire cel voor farma

Mitsubishi Electric is een bijna 100 jaar oude Japanse firma die eigenlijk geen introductie behoeft. Naast tal van elektronische componenten, maakt het bedrijf ook robots. Op de WoTS laat het bedrijf een modulaire MRT-cel zien (MRT staat voor Modular Robot Technology) die speciaal is ontwikkeld voor flexibele farmatoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van injectienaalden, of het werken met petrischaaltjes. De cel is volledig in rvs uitgevoerd en kan worden voorzien van RV (knikarm) robots en/of RH (scara) robots van Mitsubishi Electric. Het idee achter de MRT-cel is dat hij voor tal van functies kan worden ingezet, eenvoudig verplaatst kan worden en ook snel aan andere cellen te koppelen is. Naast rvs zijn ook speciale coatings toegepast voor het mogen werken in veeleisende farmaceutische omgevingen. 


Industrieel samenwerken

Het Zwitserse Stäubli dat meer dan 120 jaar geleden furore met weefmachines maakte, maakt sinds 1982 ook robots. Een van de laatste robots die het bedrijf op de mark bracht is de TX2. Deze collaborative robot waarvan Automatica de primeur had, komt nu dus ook naar Nederland. Op het eerste gezicht lijkt de TX2 op een gewone industriële knikarm robot. En afgezien van een lager gewicht voor betere dynamiek en minder energieverbruik, is dat ook precies de bedoeling. De TX2 moet namelijk gewoon op industrieel niveau zijn werk doen. Toch is samenwerken met de robot 100% veilig. Dit is gerealiseerd door in elke as een eigen encoder en veiligheidskaart te integreren. Positie, snelheid en versnelling van elk robotonderdeel wordt continu en realtime gemonitord. Ook zonder enige barrière voldoet de robot daarmee aan SIL3/Ple.


Hygiënische robotica

VSE is een systeemintegrator die zich heeft gespecialiseerd in motion control. Naast robotica is een van hun specialiteiten het hygiënisch ontwerp. Op de stand zal dan ook een echt hygiënische deltarobot te zien zijn: de Autonox 24. Deze is volledig opgebouwd uit foodgrade materialen als rvs, titanium en teflon zodat hij voedsel mag aanmaken en goed chemisch reinigbaar is tot 28 bar (IP69K). Het unieke van de Autonox 24 is echter zijn 4e as. Hierin zijn alle kabels en slangen voor pneumatiek of proces verwerkt zodat er nergens etensresten kunnen blijven hangen. Overigens is robotica niet het enige hygiënische onderwerp dat VSE in de vingers heeft. Zo heeft zusterbedrijf Fledlight een vernuftig systeem voor hygiënische LED-verlichting ontwikkeld. En om dan meteen nog maar een bruggetje te maken: ook energie besparen met motion is een VSE-speerpunt. Met robots, maar indien gewenst ook met een hefbrug. 

 

Programmeren met PLC

Een Japanse firma die de 100 jaar inmiddels gepasseerd is, is Yaskawa. Op het robotica paviljoen laten zij net als op Vision, Robotics & Mechatronics het MotoLogix systeem zien. Voor degene die dit gemist heeft: met MotoLogix kan een robot direct via een PLC worden geprogrammeerd. Feitelijk wordt het beste van twee werelden gecombineerd: de hoge precisie van een numerieke DX200 robotbesturing en het ‘programmeergemak’ van de PLC. De pendant komt dus te vervallen en alle relevante gegevens voor bediening en diagnose kunnen worden opgevraagd en verwerkt via het eigen bedieningspaneel van de machine. Ook laat Yaskawa een demo zien die het samen met visionbedrijf Beltech bouwde. Bij de ‘random binpicker met geïntegreerde kwaliteitscontrole’ kan de bezoeker kiezen. Of de robot pakt zijn visitekaartje, of de robot pakt een gekozen houten product uit een bin en legt die af.