Nieuwe magneetgrijper voor robots

Sat Mar 02 2024

03 02

Nieuwe magneetgrijper voor robots

09/03/2021

Door Ad Spijkers

De vernieuwde magneetgrijper van Goudsmit Magnetics dient voor het geautomatiseerd opnemen, neerzetten of positioneren van ijzeren, stalen of andere ferromagnetische voorwerpen.


     

De ultralichte magneetgrijper is uitgerust met sterke permanente Neodymium magneten en daarmee extra veilig. Hij kan worden toegepast in grijpers aan robotarmen. De handlingmagneten zijn met behulp van perslucht aan- en uit te schakelen en hebben een draadgat interface voor bevestiging aan een robotarm, al dan niet in combinatie met een verende stootstang. Dit maakt magneetgrijpers een efficiënt alternatief voor traditionele robotgrijpers.

Toepassingen

De magneetgrijper is geschikt voor het oppakken van platen uit persen, het ontstapelen van producten uit kisten (bin picking), assembleren van stalen onderdelen of handlen van gestampte staaldelen, blanks en geperforeerde staalplaten in robot toepassingen. Het systeem is onder meer geschikt voor het één voor één optillen en transporteren van zeer dunne staalplaten. De rubberen pad aan het uiteinde voorkomt verschuiven van het werkstuk tijdens verticaal oppakken en voorkomt tevens beschadigingen van dit werkstuk. Het systeem is eenvoudig aan te sluiten.

Bij toepassing van de magneetgrijper aan robotarmen vervangt magnetisme de traditionele vacuümtechniek. Het nadeel van vacuümgrijpers is, dat deze storingsgevoelig zijn en onderhevig aan slijtage. Bovendien moeten de vacuümnappen goed worden gepositioneerd; als ze maar gedeeltelijk op een gat in de plaat terecht komen, functioneren ze niet. De door sommige fabrikanten toegepaste electromagneten bieden ook niet altijd een  oplossing omdat ze zwaar zijn, waardoor men minder plaatmateriaal kan tillen. Een magneetgrijper met permanente magneten is aanzienlijk lichter. Bovendien is de grijper slijtvast en heeft hij een langere levensduur dan vacuüm grijpers.

De magneetgrijper vindt toepassing in de automotive industrie, kantoormeubelindustrie, metaalindustrie, pers- en vormenbouwers. Machinebouwers en systeemintegrators gebruiken de grijper voor het laden en lossen van snij-, buig-, stamp- en lasermachines en in de algemene automatiseringsindustrie, met name op industriële robots

Foto: Goudsmit Magnetics

Onderstaand filmpje laat de vernieuwde magneetgrijpers in actie zien.