Langere samenwerking Knapp en Covariant

Mon Sep 16 2024

09 16

Langere samenwerking Knapp en Covariant

03/09/2024

Door Ad Spijkers

De bedrijven kondigen een verlenging van hun al bestaande meerjarige samenwerking aan.


     

Knapp en Covariant werken al samen als het gaat om intelligente robotica-oplossingen. Beide bedrijven hebben de verlenging van hun meerjarige samenwerking aangekondigd. Knapp in Hart (bij Graz) ontwikkelt en produceert intelligente logistieke installaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste digitaliserings-, software-, automatiserings- en robotica-oplossingen. Het bedrijf heeft een Nederlandse vestiging in Roermond. Covariant in Berkeley (bij San Fransisco) ontwikkelt AI-modellen die robots in staat stellen te opereren in complexe en dynamische omgevingen.

De focus van de gezamenlijke projecten tussen Knapp en Covariant ligt op de Pick-it-Easy Robot robot-verzameloplossing, die de modernste technologie en uitgebreide logistieke knowhow combineert. De aanwezigheid op de markt voor door AI aangestuurde robotoplossingen moet verder worden uitgebreid en een blik in de toekomst is veelbelovend.

Pioniers

Knapp begon vele jaren geleden met het ontwikkelen van robotoplossingen voor het verwerken van individuele artikelen en het gebruik ervan in automatiseringsoplossingen. Met het AI-ondersteunde vision-systeem van Covariant werd de robotoplossing Pick-it-Easy Robot powered by Covariant zo’n vijf jaar geleden naar een hoger niveau getild.

Het gebruik van AI heeft nieuwe mogelijkheden geopend voor het gebruik van robotica in logistieke toepassingen. Er kunnen meer artikelen met verschillende afmetingen, oppervlakte-eigenschappen of verpakkingen worden verwerkt. Knapp en Covariant besloten om samen een aantal tests uit te voeren en de kunstmatige intelligentie van Covariant uit te dagen. De resultaten waren indrukwekkend, reden om een partnerschap aan te gaan en de robot- en logistieke kennis te combineren met het AI-brein.

De nieuwe samenwerking onderstreept het gedeelde streven naar technologische uitmuntendheid en biedt een antwoord op het tekort aan arbeidskrachten. Het partnerschap is een voorbeeld van wat er gebeurt als twee pioniers hun krachten bundelen. De bedrijven kijken ernaar uit om transformatieve resultaten te blijven leveren voor gedeelde klanten en de hele sector.

Logistieke processen

De Pick-it-Easy Robot is een combinatie van de KiSoft-software van Knapp en de beeldverwerking van Covariant Brain. Dit maakt de automatische afhandeling van individuele artikelen mogelijk, bijvoorbeeld voor hoogwaardig orderverzamelen of de volautomatische overdracht van goederen naar zaksorteersystemen. In toepassingen ontlast de Pick-it-Easy robot magazijnmedewerkers van monotone routinematige picktaken. Hierdoor kan personeel efficiënter worden ingezet. Bedrijven kunnen hun personeelsbestand optimaliseren en tegelijkertijd de capaciteit van het magazijn vergroten zonder dat er meer personeel nodig is.

De robotoplossing wordt gebruikt in greenfield-toepassingen zonder bestaande magazijnstructuur, maar kan ook in brownfield-omgevingen bestaande locaties te optimaliseren.

AI-model

RFM-1 (Robotics Foundation Model) van Covariant is een AI-model dat robots mensachtige denkvermogens geeft. Het is bedoeld om robotica-oplossingen voor de intralogistiek en daarbuiten naar een hoger niveau te tillen. Het RFM-1-model werd getraind met gegevens uit uitgebreide tekst-, beeld- en videodatabases en uit numerieke sensormetingen die live werden verzameld.

De technologie valt vooral op vanwege het vermogen om verschillende scenario's te begrijpen en autonoom aan te pakken. Robots zullen in de toekomst kunnen leren van de ervaring die is opgebouwd door talloze observaties. Dankzij de multimodale aanpak kan het model de uitkomst van toekomstige scenario's simuleren en de beste handelwijze selecteren, waardoor zowel de snelheid als de betrouwbaarheid van robotoperaties worden verbeterd.

Foto: Knapp