Sorteerrobots reinigen groenafval

Tue Jan 21 2025

01 21

Sorteerrobots reinigen groenafval

21/02/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe methode zet tuin- en keukenafval om in bruikbare producten.


     

Wiedag en partner Grimm (beide in Oetwil am See, 20 km zuidoostelijk van Zürich) geven een nieuwe bestemming aan tuin- en keukenafval: ze maken er houtsnippers, natuurlijke mest, biogas of digestaat van. Voordat het wordt hergebruikt, zorgen met sensoren uitgeruste robots ervoor dat het product van de juiste kwaliteit is.

Het Zwitserse familiebedrijf Wiedag verwerkt jaarlijks 20.000 ton biomassa-afval. Het bedrijf was op zoek naar nieuwe manieren om te voldoen aan internationale wettelijke vereisten en ook om strengere kwaliteitsnormen voor afgewerkte producten. Omdat het bedrijf al machines van recyclingspecialist Steinert gebruikte, was dienst agent MWN de eerste keuze voor het vinden van een sorteeroplossing voor zeer vochtig, bijna nat sorteerbaar materiaal. De UniSort Unibot sorteerrobot bleek de juiste technologie te zijn.

Vochtig materiaal

Driekwart van de droge biomassa, die varieert met het seizoen, is afkomstig uit de vuilnisbakken van de gemeente en uit tuinafval van lokale tuinders. Na versnipperen en zeven is de korrelgrootte 60 mm tot 80 mm. Dit materiaal wordt vervolgens gemengd met vloeibaar voedselafval, verwarmd en gedurende tien dagen gefermenteerd in een vergister.

Terwijl de geproduceerde gassen worden gebruikt in de eigen warmtekrachtkoppeling om schone stroom op te wekken, wordt het materiaal na rust gehomogeniseerd totdat fracties kunnen worden geproduceerd om te sorteren. Sommige zijn in de vorm van slurry voor gebruik als meststof en sommige als vast digestaat in korrelgroottes van <25 mm en 25 mm tot 60 mm houtsnippers. Maar zelfs geëxtrudeerd zijn deze fracties slechts 40% droge stof, waardoor ze te vochtig zijn voor standaardsortering.

Sorteerrobot

Normaal gesproken is het voor dit soort biomassa-afval niet mogelijk om onzuiverheden te verwijderen. Een windzifter haal er misschien een paar folies uit, maar harde kunststoffen zijn pas te verwijderen ook het hout er uit wordt gehaald. Maar dan blijft nog steeds glas en metaal over. Samen met Steinert heeft Wiedag een op robots gebaseerd sorteerconcept ontwikkeld. Eerst moet het materiaal worden voorbereid door zeven en isolatie. Het sorteren gebeurt vervolgens door een UniSort Unibot met twee deltarobots, die alle onzuiverheden in een pick-and-place of pick-to-pick proces verwijderen.

De twee processen verschillen in de gebruikte sorteerbenadering. Naast de pick-and-place sorteerbenadering (die we kennen van pakketsortering) wordt een nieuwe ontwikkeling gebruikt. Deze kan met uiterste nauwkeurigheid de kleinste onzuiverheden opzuigen en daardoor oversortering voorkomen. Dit laatste kan in standaard sorteermethoden optreden wegene het aan elkaar plakken van deeltjes. Door de zelfreinigende functie is het nieuwe principe ook onderhoudsarm en ontworpen voor permanent gebruik.

Kwaliteit van sorteren

Met behulp van sorteerprogramma's die worden ondersteund door kunstmatige intelligentie (AI), detecteert een sensorcombinatie van nabij-infrarood (NIR), kleur- en hoogtesensoren het vreemde materiaal, wat een hoge mate van sorteerbetrouwbaarheid mogelijk maakt.

Sinds de lancering heeft de sorteertechnologie gezorgd voor een schoon digestaat dat voldoet aan de eisen van het kanton Zürich. Deze behoren tot de strengste eisen ter wereld. Er worden meerdere keren per jaar officiële analyses uitgevoerd om te controleren of hieraan wordt voldaan.

Steinert wordt in Nederland vertegenwoordigd door Van der Spek in Vianen.

Foto: Steinert