‘s Werelds grootste 3D geprinte skatepark

Wed Jun 26 2024

06 26

‘s Werelds grootste 3D geprinte skatepark

17/06/2024

Door Ad Spijkers

CyBe Construction in Oss leverde alle componenten voor de 3D in beton geprinte creatie van de Nieuw-Zeelandse partner Qorox.


     

3D betonprinten wordt wereldwijd op verschillende manieren ingezet voor snellere, goedkopere en duurzamere bouw. Maar 3D-betonprinten is niet voorbehouden aan het bouwen van betaalbare woningen. Bedrijven ontdekken ook verschillende andere toepassingen van de techniek. Zo wordt het bijvoorbeeld ingezet voor het maken van koraalriffen, meubilair, infrastructuur, en kunst.

Destination Skatepark

Een van de laatste innovatieve toepassingen waar de techniek voor gebruikt werd is het Destination Skatepark in Tauranga op het oorder Eiland van Nieuw-Zeeland, dat verschillende 3D geprinte elementen bevat. De lokale gemeenschap heeft inspraak gehad in de ontwerpen van de 3D geprinte componenten.

Dit recent geopende skatepark bevat verschillende 3D geprinte elementen, waaronder richels, ondersteuningen, en een quarterpipe, allemaal geprint door Qorox. Het meest indrukwekkende 3D geprinte element in het park is 'The Wave', een 12 m lange, 3 m hoge golf om overheen te skaten of grinden. 'The Wave' bestaat uit zeven verschillende onderdelen, die bij elkaar in minder dan vijf uur geprint zijn. Met zijn afmetingen is dit skate sculptuur ook de grootste 3D geprinte in de wereld.

Het 'Destination Skatepark' is een van de eerste 3D geprinte skateparken wereldwijd. Internationaal bestaan er slechts een paar andere, maar allemaal van kleinere schaal. De gebruikte technologie is afkomstig van CyBe Construction in Oss, ontwikkelaar van hardware, software en materiaal voor 3D betonprinten. De elementen van het skatepark zijn geprint door partner Qorox in Hamilton (Nieuw-Zeeland). Deze bouwonderneming heeft in het verleden al verschillende succesvolle projecten afgerond.

Betaalbaar en duurzaam

Behalve de flexibiliteit in ontwerp droeg het gebruik van 3D betonprinten toe aan een betaalbare en duurzame constructie. Er is geen mal nodig, wat vaak een complexe en dure stap is bij conventionele betonbouw. Voor het 3D printen is een speciale duurzame mortel gebruikt. Deze wordt lokaal gemixt met duurzame materialen, wat het mogelijk maakt om te bouwen met 30% minder uitstoot dan vij  normaal beton.

Foto: Tauranga City Council & Qorox