Robot als industriële kopieermachine

Sun Jun 13 2021

06 13

Robot als industriële kopieermachine

08/06/2021

Door Ad Spijkers

Nordbo Robotics heeft technologie ontwikkeld waarmee ook kleine bedrijven eenvoudig en economisch kleine series automatisch kunnen kopiëren.


     

Voor sleutelshops, klompenfabrikanten, meubelmakers en metaalbedrijven zijn kopieerfrezen, -draaibanken en -slijpmachines niks nieuws. Via een mechanisme van stangen of servotechniek volgt een beitel de bewegingen van een voeler die langs een origineel wordt geleid. Een beperking hiervan is wel dat voor elk individueel eindproduct (sleutel, klomp, tafelpoot, ……..) de voeler met de hand langs het origineel moet worden geleid.

Nordbo Robotics in Odense heeft technologie ontwikkeld waarmee eindgebruikers complexe bewegingen eenmalig kunnen opnemen en opslaan, waarna een robot het origineel onbemand kan kopiëren. Volgens Nordbo optimaliseert dit de werkomgevingen en verhoogt het de productie.

Made for China

Nordbo Robotics begon met de ontwikkeling van het Mimic-platform om tegemoet te komen aan de behoeften van klanten in China (!). Deze bedrijven hebben moeite om gekwalificeerde medewerkers met expertise op het gebied van polijsten te vinden. Kleine componenten voor horloges en elektronica vereisen nauwkeurig polijstvakmanschap en kennis. Het is eentonig en gevaarlijk werk en niet goed voor de gezondheid. Nordbo Robotics wilde dit moeilijk te automatiseren vakmanschap met traditionele middelen toch automatiseren.

De technologie werd aanvankelijk ontwikkeld voor polijsten, maar de technologie is verder ontwikkeld om nieuwe klanten en markten te bereiken. Mimic is sindsdien uitgebracht als een intuïtief programmeerplatform voor cobots van Universal Robots (uiteraard, plaatsgenoot), waardoor veel nieuwe toepassingen mogelijk zijn, zoals schuren en schilderen.

Met het Mimic-platform kunnen eindgebruikers hun expertise overbrengen op een robot. Met Mimic wordt de initiële programmeerfase geoptimaliseerd omdat geen programmeerkennis vereist is. De gebruiker leidt de robot eenvoudig in real-time en voert de benodigde bewegingen uit, die direct in de robot worden geprogrammeerd. Met de interface kan elke gebruiker complexe bewegingen efficiënt vastleggen, waarna de robot deze onmiddellijk kan nabootsen.

Verdere ontwikkeling

Nordbo Robotics werkt voor zijn technologie samen met (Deense) machinefabrikanten. Het bedrijf zoekt partners die complete oplossingen kunnen ontwikkelen en leveren op basis van de Mimic-software. Eindgebruikers kunnen deze machines aanschaffen, eenvoudig programmeren en toepassen op kleine serieproducties.

De Mimic-technologie ontwikkelt zich in twee richtingen: een nauwkeurige oplossing voor het polijsten van matrijzen die worden gebruikt om kunststof onderdelen te maken  en een Mimic-kit voor cobots. De polijstoplossing wordt nu verder ontwikkeld met de eindgebruiker, Polérteknik. De kit is onlangs gelanceerd in samenwerking met Universal Robots. Het gaat hier om een eenvoudigere en universele versie die is ontworpen voor poedercoaten, meubelpolijsten, doseren, schuren enz.

Nordbo Robotics wil de Mimic-technologie uitbreiden naar de Europese markt. Door fabrikanten de mogelijkheid te bieden hun expertise te automatiseren, kunnen zelfs kleinere bedrijven ambachtslieden ontlasten, werkomgevingen optimaliseren en productie opschalen. Volgens Nordbo creëren robots betere werkomgevingen en omstandigheden, waardoor het ook voor kleinere bedrijven belangrijk is om robots te implementeren.

Het bedrijf kon de technologie ontwikkelen dankzij de ondersteuning en het netwerk van Odense Robotics en Business Hub Fyn.

Bron: Cobottrends, foto: Nordbo Robotics