Top 5 robottrends 2023

Tue Oct 03 2023

10 03

Top 5 robottrends 2023

16/02/2023

Door Ad Spijkers

Het aantal operationele robots wereldwijd bereikte een nieuw record van ongeveer 3,5 miljoen eenheden. De waarde van installaties bereikte een geschatte waarde van 15,7 miljard dollar. De International Federation of Robotics (IFR) analyseert de top 5 trends die robotica en automatisering vormgeven in 2023.


     

1. Energetische efficiëntie

Energetische efficiëntie is de sleutel tot het verbeteren van het concurrentievermogen van bedrijven in tijden van stijgende energiekosten. De toepassing van robotica helpt op veel manieren om het energieverbruik in de productie te verlagen. In vergelijking met traditionele assemblagelijnen kan een aanzienlijke energiebesparing worden bereikt door minder verwarming. Tegelijkertijd werken robots met hoge snelheid, waardoor de productiesnelheid wordt verhoogd, zodat de productie efficiënter in tijd en energie wordt.

De hedendaagse robots zijn ontworpen om minder energie te verbruiken, wat leidt tot lagere bedrijfskosten. Om duurzaamheidsdoelstellingen voor hun productie te halen, gebruiken bedrijven industriële robots die zijn uitgerust met energiebesparende technologie. Robotbesturingen kunnen bijvoorbeeld kinetische energie omzetten in elektriciteit en deze terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze technologie vermindert de energie die nodig is om een robot te laten werken aanzienlijk.

Een ander kenmerk is de energiebesparende modus die de energievoorziening van de robot gedurende de werkdag op verzoek regelt. Aangezien productiebedragen hun energieverbruik moeten bewaken, zullen dergelijke vermogenssensoren waarschijnlijk een industriestandaard worden voor robotoplossingen.

2. Reshoring

Veerkracht is in verschillende industrieën een belangrijke drijfveer voor reshoring. Autofabrikanten bijvoorbeeld investeren fors in korte aanvoerlijnen om processen dichter bij hun klanten te brengen. Deze fabrikanten gebruiken robotautomatisering bijvoorbeeld om op een economische manier en in grote hoeveelheden krachtige batterijen te produceren ter ondersteuning van projecten voor elektrische voertuigen. Deze investeringen maken de verzending van zware batterijen overbodig. Dit is belangrijk omdat steeds meer logistieke bedrijven om veiligheidsredenen weigeren batterijen te verzenden.

Het verplaatsen van de productie van microchips naar de VS en Europa is een andere trend van reshoring. De meeste industriële producten hebben tegenwoordig een halfgeleiderchip nodig om te functioneren. Beschikbaar hiervan is cruciaal. Robots spelen een vitale rol in de chipproductie, omdat ze voldoen aan de extreme eisen van precisie. Speciaal ontworpen robots automatiseren de fabricage van silicium wafers, nemen reinigings- en reinigingstaken over of testen geïntegreerde schakelingen.

3. Gebruiksgemak

Robotprogrammering is eenvoudiger en toegankelijker geworden voor niet-experts. Aanbieders van door software gestuurde automatiseringsplatforms ondersteunen bedrijven en laten gebruikers industriële robots beheren zonder voorafgaande programmeerervaring. OEM-ers werken samen met low-code of zelfs no-code technologiepartners waardoor gebruikers van alle vaardigheidsniveaus een robot kunnen programmeren.

Gebruiksvriendelijke software in combinatie met een intuïtieve gebruikerservaring vervangt uitgebreide robotica-programmering en opent nieuwe mogelijkheden voor robotica-automatisering. Startende softwarebedrijven betreden deze markt met gespecialiseerde oplossingen voor de behoeften van kleine en middelgrote bedrijven. Zo kan een traditionele zware industriële robot worden voorzien van sensoren en nieuwe software die samenwerking mogelijk maakt. Dit maakt het gemakkelijk voor werknemers om zware machines aan te passen aan verschillende taken. Bedrijven krijgen zo het beste van twee werelden: robuuste en nauwkeurige industriële robothardware en state-of-the-art cobotsoftware.

Gebruiksvriendelijke programmeerinterfaces, waarmee klanten de robots zelf kunnen instellen, vormen ook de drijvende kracht achter het opkomende nieuwe segment van goedkope robotica. Veel nieuwe klanten reageerden op de pandemie in 2020 door robotoplossingen uit te proberen. Robotleveranciers erkenden deze vraag en zorgden voor eenvoudige installatie en installatie. Dit gebeurde bijvoorbeeld met vooraf geconfigureerde software voor het hanteren van grijpers, sensoren of controllers en ondersteuning van de inzet van goedkopere robots. Dergelijke robots worden vaak verkocht via webshops. Programmaroutines voor diverse toepassingen zijn te downloaden uit app stores.

4. AI en digitalisering

Gestimuleerd door de vooruitgang in digitale technologieën bieden robotleveranciers en systeemintegratoren nieuwe toepassingen aan en verbeteren ze bestaande toepassingen op het gebied van snelheid en kwaliteit. Gekoppelde robots transformeren de productie; ze zullen steeds meer functioneren als onderdeel van een verbonden digitaal ecosysteem. Cloud Computing, Big Data Analytics of 5G mobiele netwerken vormen de technologische basis voor optimale prestaties. De 5G-standaard maakt volledig gedigitaliseerde productie mogelijk, waardoor kabels op de werkvloer overbodig worden.

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een groot potentieel voor robotica en biedt tal van voordelen in de productie. Het belangrijkste doel is om variabiliteit en onvoorspelbaarheid in de externe omgeving beter te beheren, zowel in real-time als off-line. Hierdoor speelt AI die machine learning (ML) ondersteunt een steeds grotere rol in softwareaanbiedingen waar lopende systemen baat bij hebben, bijvoorbeeld met geoptimaliseerde processen, voorspellend onderhoud of vision-based grip.

Deze technologie helpt productiebedrijven, logistieke dienstverleners en retailers om te gaan met vaak wisselende producten, bestellingen en voorraden. Hoe groter de variabiliteit en onvoorspelbaarheid van de omgeving, hoe waarschijnlijker het is dat AI-algoritmen een economische en snelle oplossing zullen bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor fabrikanten of groothandelaren die te maken hebben met miljoenen verschillende producten die regelmatig veranderen. AI is ook nuttig in omgevingen waarin mobiele robots onderscheid moeten maken tussen de objecten of mensen die ze tegenkomen en waarop ze moeten reageren.

5. Tweede leven

Een industriële robot heeft een levensduur tot wel dertig jaar. Nieuwe technische apparatuur biedt een mooie kans om oude robots een 'tweede leven' te geven. Fabrikanten van industriële robot hebben gespecialiseerde reparatiecentra om gebruikte eenheden op een qua hulpbronnen efficiënte manier te renoveren of te upgraden. Deze ready-to-repair strategie voor robotfabrikanten en hun klanten bespaart ook kosten en middelen. Het aanbieden van langdurige reparatie aan klanten levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie.

Ill.: IFR