Damen werkt aan autonome schepen

Tue Mar 19 2024

03 19

Damen werkt aan autonome schepen

11/02/2021

Door Ad Spijkers

Damen Shipyards Group is een strategische alliantie aangegaan met Sea Machines Robotics om schepen nog verder te automatiseren.


     

In alle bedrijfstakken automatiseren autonome systemen handmatige, repetitieve en vervelende taken, waardoor mensen zich kunnen concentreren op operaties op een hoger niveau met minder risico. Sea Machines Robotics in Boston ontwikkelt autonome commando- en controlesystemen voor de handelsvaart. Damen Shipyards Group in Gorinchem zal de autonome en draadloze stuursystemen van het bedrijf opnemen als standaardfuncties in zijn wereldwijde scheepsbouwcatalogus.

Modulair en geautomatiseerd

Damen staat bekend om het bouwen van innovatieve en economische schepen dankzij modulaire scheepsbouw op basis van gestandaardiseerde ontwerpen. Het aanhouden van voorraden rompen zorgt voor een korte en efficiënte levering van beproefde technologie. Met de technologie van Sea Machines aan boord kunnen de klanten van Damen profiteren van nieuwe operationele methodologieën. Deze zorgen voor extra efficiëntie, verhoging van de productiviteit en voorspelbaarheid en mogelijkheden om de veiligheid op zee te vergroten gedurende de hele levensduur van het schip.

Behalve het installeren van de autonome commando- en draadloze stuursystemen zal Damen gebruikers trainen om Sea Machines-systemen te bedienen. Dit gebeurt met behulp van de eigen simulator van het bedrijf die volledig is geïntegreerd met de technologie van Sea Machines. De simulator genereert een realistisch maritiem domein waarin werknemers en de klanten kunnen leren de intuïtieve gebruikersinterface van Sea Machines te gebruiken en vertrouwd raken met moderne autonome besturingsmogelijkheden.

Bediening op afstand

Hiertoe behoren zowel autonoom transitgedrag als collaboratieve autonomie voor onbemande dochterbootoperaties en voorgeconfigureerde patroonautonomie voor taakgebaseerde werkbootmissies. De autonomie van Sea Machines omvat obstakeldetectie en het vermijden van aanvaringen op basis van COLREG voor operaties in het dynamische domein en besturing op afstand. Ook omvat het bewaking van machines op afstand en controle van de lading, waardoor het mogelijk is om vanaf de wal schepen en apparatuur aan boord te besturen.

Reders en exploitanten kunnen gebruikmaken van operaties met beperkte bemanning of van onbemande schepen die de productiviteit van werkbootoperaties aanzienlijk kunnen verhogen of personeel kunnen verwijderen uit gevaarlijke werkomgevingen op zee.

COLREG

Colreg is de afkorting voor de Convention on the International Regulations for Preventing Collisions at Sea (Verdrag inzake de Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaring op zee). Dit verdrag stelt de internationale verkeersregels op zee vast, onder andere de onderlinge uitwijkregels tussen schepen. De bepalingen zijn in 1972 opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie en bestaan uit 38 voorschriften verdeeld over zes delen. Een van de belangrijkste onderdelen van het verdrag is de invoering van verkeersscheidingsstelsels die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de afname van het aantal aanvaringen.

Foto: Damen Shipyards Group