Modulaire frameloze motoren voor robots

Sun Apr 28 2024

04 28

Modulaire frameloze motoren voor robots

22/11/2023

Door Ad Spijkers

Wittenstein Cyber Motor presenteert een consistent portfolio van behuizingsvrije servomotoren voor integratievriendelijk ontwerp.


     

De nieuwe Cyber kit line medium frameloze motoren zijn verkrijgbaar in buitendiameters van 100 mm en 112 mm en in drie verschillende lengteversies (30 mm, 60 mm en 120 mm). Voor thermische overbelastingsbeveiliging en constante temperatuurbewaking van de aandrijvingen zijn altijd een PT1000 en een PTC-temperatuursensor geïntegreerd.

Eigenschappen

Het modulaire motorsysteem biedt bijzondere ontwerpflexibiliteit dankzij de keuze tussen kleine en grote holle assen en tussen spanningsvarianten voor 60 VDC en 600 VDC / 750 VDC. De Cyber kit line medium is niet alleen compatibel met de Cyber simco drive 2 servocontroller van Wittenstein Cyber Motor, maar ook met gangbare aandrijfcontrollers wereldwijd.

De modulair configureerbare frameloze motoren van deze productlijn bieden dankzij de verscheidenheid aan mogelijke varianten een hoge mate van aanpassingsvermogen aan specifieke taken en bedrijfsomstandigheden. Dit opent innovatieve ontwerpmogelijkheden voor dynamische aandrijfoplossingen in OEM-machines.

Toepassing

De motoren kunnen ook als directe aandrijving worden gebruikt, hebben geen behuizing en geen lagers. Door de compacte afmetingen en gereduceerde massa zijn ze geschikt voor directe en ruimtebesparende installatie in machines. Dankzij het holle asconcept kunnen kabel-, perslucht-, vacuüm-, lichtgeleidings- en laserdoorvoeren, bijvoorbeeld voor grijpelementen of sensoren met weinig inbouwruimte worden gerealiseerd. Bij gebruik overtuigen de behuizingloze servomotoren met hun beste waarden op het gebied van koppeldichtheid en dynamiek.

Qua prestaties is de Cyber kit line medium de schakel tussen de succesvolle frameloze motorserie Cyber kit line small en Cyber kit line large. Collaboratieve en industriële robotica, gereedschapswerktuigbouw, verpakkingstechnologie, actuatoren voor montage-, overdrachts- en handlingsystemen, test- en meetsystemen en taken in de halfgeleiderproductie zijn typische toepassingsgebieden voor zeer dynamische en robuuste servomotoren.

Encoder

Onder het motto ‘Shaping the world of cybertronic motion’ presenteerde Wittenstein op de onlangs gehouden ook een nieuwe encodermodule voor de Cyber kit line small productserie. De optioneel geïntegreerde encodermodule kan vier verschillende feedbacksignalen voor de ze motorenserie leveren. De encoder biedt een systeemnauwkeurigheid van >16 bit en een herhaalbaarheid van <± 0,1°.

Hij is verkrijgbaar in twee versies: met de BiSS-C- en SSI-interfaces of voor incrementele en Hall-signalen. De frameloze motoren van de kleinste serie met geïntegreerde encodermodule worden met de Cyber simco drive 2 servocontroller een goede systeemoplossing voor 48 VDC-toepassingen.

Wittenstein heeft een Benelux-vestiging in Kalken (bij Gent)

Foto: Wittenstein