Deense robotindustrie groeide in 2021 met 12%

Mon Nov 28 2022

11 28

Deense robotindustrie groeide in 2021 met 12%

24/03/2022

Door Ad Spijkers

Het nationale cluster Odense Robotics heeft een rapport gepubliceerd over de omzet, trends en vooruitzichten voor de Deense robot- en drone-industrie.


     

Met een omzet van2,8 miljard euro in 2021 genereerde de Deense robotica-industrie vorig jaar volgens nieuwe cijfers van het nationale cluster Odense Robotics een sterke groei. Dit betekent een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar. Sommige grotere bedrijven zoals Universal Robots en MiR (Mobile Industrial Robots) realiseerden in 2021 zelfs een omzetstijging van meer dan 40%.

Wereldwijde trends zoals arbeidstekorten en een groene transitie voeden de vraag naar automatisering, wat leidt tot de adoptie van Deense robotoplossingen in nieuwe omgevingen zoals logistiek, detailhandel, bouw, gezondheidszorg en energie.

Transitie

Odense Robotics presenteert met trots ook de allereerste cijfers over de rol van de Deense robotica-industrie in de groene economie. Liefst 78% van de bedrijven levert oplossingen die bijdragen aan de groene transitie en/of circulaire economie van klanten. Dit laat zien dat robot-, automatiserings- en dronebedrijven een belangrijk rol spelen in de wereldwijde groene waardeketen.

De cijfers zijn gepubliceerd in Odense Robotics Insight Report 2022, de eerste analyse van de Deense robotica-, automatiserings- en drone-industrie van het nationale cluster. De sterke groei van vorig jaar genereerde een omzet van 2,8 miljard euro, waarvan 1,5 miljard euro aan export. De vooruitzichten voor 2022 en tot 2025 zijn positief, met omzetprognoses tot 5 miljard euro. Sinds 2015 is meer dan 900 miljoen euro geïnvesteerd in roboticabedrijven in Denemarken.

De cijfers over de rol van de industrie in de groene economie laten zien dat 78% oplossingen biedt die bijdragen aan de groene transitie en/of circulaire economie van klanten. De meer dan 400 roboticabedrijven in het land hebben in totaal 14.500 mensen in dienst. In 2025 zal het totale aantal werknemers in eigen land en buitenland naar verwachting 23.800 bedragen.

Trends

Bedrijven die een sterke groei doormaken, zeggen dat de toegenomen vraag naar geautomatiseerde oplossingen wordt gevoed door verschillende belangrijke megatrends. Dat zijn arbeidstekorten, efficiëntieverbetering, verstoringen in de toeleveringsketen en een groeiende focus op groene transitie. Aanbieders bereikten niet alleen nieuwe sectoren, maar kregen ook te maken met herhalingsopdrachten van klanten die hun gebruik van technologieën uitbreidden nadat ze de impact hadden gezien.

De meerderheid van de bedrijven – 78% – geeft aan oplossingen te leveren die bijdragen aan de groene transitie en/of circulaire economie van hun klanten. De drie grootste bijdragende factoren zijn verminderd gebruik van hulpbronnen en materialen (56%), lager energieverbruik en hun verlengde productlevenscyclus (32%).

Deense robotica-, automatiserings- en dronebedrijven zijn ook belangrijke leveranciers van technologieën aan bedrijven in de groene industrie. Bijna 70% van de bedrijven heeft klanten die groene oplossingen produceren, voornamelijk binnen de windindustrie, energie-efficiëntie en groene landbouw en voedselproductie. Ten slotte werkt 84% van de Deense robot-, automatiserings- en dronebedrijven strategisch met groene transitie en circulaire economie.

U kunt het rapport hier downloaden.

Foto: Odense Robotics