Radarscanner levert 3D-bewegingsdata

Thu May 02 2024

05 02

Radarscanner levert 3D-bewegingsdata

19/04/2024

Door Ad Spijkers

De sensor registreert de afstand, positie en beweging van objecten voor het vermijden van botsingen of hoogtecontrole.


     

Met de MR15-Q80 presenteert Turck (met Nederlandse vestiging in Zwolle) een robuuste radarscanner die omgevingsdata in drie dimensies registreert en doorstuurt. Het is volgens de fabrikant het enige apparaat met deze eigenschappen dat behalve met IO-Link ook verkrijgbaar is met een J1939-interface voor mobiele werktuigen.

Eigenschappen

De radarscanner detecteert objecten tot 15 m afstand met 60 GHz binnen vrij definieerbare detectiehoeken van 120° horizontaal en 100° verticaal. Eindklanten gebruiken de gegevens bijvoorbeeld voor 3D-objectherkenning, het vermijden van botsingen, hoogtecontrole of dodehoekbewaking. Radartechnologie is door haar technologie robuuster dan alternatieve oplossingen zoals laser- of ultrasone sensoren. De techniek is daardoor geschikt voor toepassing in mobiele werktuigen, havenfaciliteiten of intralogistieke toepassingen.

Behalve de positie van objecten registreert de MR15-Q80 ook hun beweging en de intensiteit van de gereflecteerde golven. Deze gegevens kunnen worden geëvalueerd om onderscheid te maken tussen objecten of om statische interfererende objecten te onderdrukken die niet relevant zijn voor de toepassing. Gebruikers kunnen maximaal zes waarschuwingsradiussen parametreren, die twee vrij toewijsbare schakeluitgangen activeren. Ook kunnen drie signaalruimtes worden gedefinieerd, die eveneens op de twee schakeluitgangen kunnen worden geplaatst en schakelen wanneer zich een object binnen deze ruimten bevindt.

Automation Suite

De Turck Automation Suite TAS vergemakkelijkt de inbedrijfstelling en optimale instelling van de signaal- en intensiteitsfilters, detectiehoeken, waarschuwingsradii en nog veel meer. De software visualiseert de ruwe data van de sensor in real-time in de webbrowser.

Foto: Turck