Betrouwbare meting van hellingshoek

Mon Apr 29 2024

04 29

Betrouwbare meting van hellingshoek

08/12/2023

Door Ad Spijkers

Een nieuwe inclinatiesensor weerstaat schokken en trillingen op robots en mobiele werktuigen.


     

Pepperl+Fuchs, met Nederlandse vestiging in 's-Hertogenbosch, heeft een nieuwe inclinatiesensor gepresenteerd. De IMU F99 zorgt voor stabiele meetwaarden voor mobiel gebruik op bouwmachines of robots. De geïntegreerde gyroscoop compenseert versnellingen, waardoor een nauwkeurige hellingsmeting gerealiseerd wordt. Dit maakt de IMU F99 een betere keuze dan conventionele statische hellingsensoren.

Inclinatiesensor

Inclinatiesensoren geven uiterst nauwkeurige waarden tijdens stationair gebruik, maar hun metingen worden vervormd door versnellingseffecten. In toepassingen zoals graafmachines, wielladerbakken en de gieken van landbouwmachines zijn inclinatiewaarden echter vaak net vereist tijdens de beweging. Conventionele statische hellingsensoren werken op basis van de zwaartekracht, maar ze reageren ook op andere krachten.

Als de versnelling verandert, verandert ook de gemeten waarde. In voertuigen en mobiele apparaten betekent dit dat optrekken, remmen, centrifugale krachten in bochten en trillingen tijdens het rijden, de gemeten waarde kunnen vervormen. Deze invloeden moeten gecompenseerd worden om een dynamische inclinatiemeting te realiseren. Pepperl+Fuchs ontwikkelde de IMU F99-serie specifiek voor mobiele inclinatiemetingen. Door de toevoeging van een rotatiesnelheidssensor (gyroscoop) kan de sensor dynamische hellingmetingen uitvoeren. Hierdoor kunnen nauwkeurige inclinatiewaarden gemeten worden, zelfs tijdens beweging.

De IMU F99-sensor kan ingezet worden op alle mobiele machines voor de positiedetectie, besturing en positionering van gieken, omkipbeveiligingssystemen, stuurhoekbegrenzing en weegsystemen. Maar ook op robots kan de sensor goede diensten bewezen.

Foto: Pepperl+Fuchs