ABB lanceert AMR's met Visual SLAM

Sat Apr 27 2024

04 27

ABB lanceert AMR's met Visual SLAM

05/05/2023

Door Ad Spijkers

Met door AI-ondersteunde 3D-vision om locatie- en kaartfuncties uit te voeren, maken AMR's productie sneller, flexibeler, efficiënter en veerkrachtiger.


     

ABB Robotics heeft zijn Autonomous Mobile Robots (AMR's) getransformeerd met de toevoeging van Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM)-technologie. Hierdoor kunnen de AMR's intelligente navigatiebeslissingen nemen op basis van hun omgeving.

Met behulp van door AI-ondersteunde 3D-vision om locatie- en kaartfuncties uit te voeren, maken de Visual SLAM AMR's van ABB de productie sneller, flexibeler, efficiënter en veerkrachtiger. Tegelijkertijd nemen ze saaie, vuile en gevaarlijke taken op zich zodat mensen zich kunnen concentreren op uitdagender werk.

Visual SLAM

Visual SLAM combineert AI- en 3D-vision technologieën om goede prestaties te garanderen in vergelijking met andere geleidetechnieken voor AMR's. Visual SLAM AMR's bieden voordelen ten opzichte van andere vormen van navigatie, zoals magneetband, QR-codes en traditionele 2D SLAM die extra infrastructuur vereisen om te functioneren.

Visual SLAM maakt gebruik van camera's die op de AMR zijn gemonteerd en een realtime 3D-kaart maken van alle objecten in de omgeving. Het systeem kan onderscheid maken tussen vaste navigatiereferenties zoals vloeren, plafonds en muren die aan de kaart moeten worden toegevoegd. Ook onderscheiden ze objecten zoals mensen of voertuigen die bewegen of van positie veranderen.

De camera's detecteren en volgen natuurlijke kenmerken in de omgeving. Hierdoor kan de AMR zich dynamisch aanpassen aan zijn omgeving en de veiligste en meest efficiënte route naar zijn bestemming bepalen. In tegenstelling tot 2D SLAM heeft Visual SLAM geen extra referenties nodig, zoals reflectoren of markeringen. Dit bespaart kosten en ruimte en een nauwkeurige positionering tot op 3 mm nauwkeurig mogelijk maakt.

Besparingen

Door de noodzaak weg te nemen om de omgeving te veranderen, de productie stop te zetten of infrastructuur toe te voegen, helpt de Visual SLAM-technologie de inbedrijfstellingstijd tot 20% procent te verkorten in vergelijking met 2D SLAM. Hierdoor wordt de tijd die nodig is om een nieuwe AMR in de bestaande vloot te introduceren, wordt verkort.

De technologie kan op grote schaal worden gebruikt en wagenparken kunnen op afstand worden bijgewerkt. De technologie is ook veilig, omdat alleen onbewerkte gegevens worden geanalyseerd. Er worden geen visuele beelden opgeslagen op de AMR of op een server.

ABB ontwikkelde Visual SLAM AMR's in samenwerking met partner Sevensense Robotics, een toonaangevende leverancier van AI en 3D visuele technologie. De technologie wordt verwerkt in de AMR T702V (vanaf Q3 2023) en de AMR P604V (vanaf Q4 2023). Deze zullen worden gevolgd door andere AMR-producten met Visual SLAM die tot 2025 zullen worden uitgerold.

SLAM-technologie wordt al toegepast in industriële projecten voor klanten in de auto- en detailhandel, met het potentieel om conventionele productielijnen te vervangen door intelligente, modulaire productiecellen die worden bediend door AMR's.

Foto: ABB