Meer productie dankzij robotcel en 3D camera

Tue Apr 16 2024

04 16

Meer productie dankzij robotcel en 3D camera

21/09/2021

Door Ad Spijkers

Een geavanceerde robotcel verhoogt de productiviteit van de hydrauliekactiviteiten van Danfoss.


     

Bij Danfoss, Deens fabrikant van hydraulische, elektrische en elektronische componenten, detecteren en verplaatsen robotsystemen met 3D-sensoren een groot aantal verschillende componenten. In een nieuwe productielijn voor hydraulische componenten, geïmplementeerd door de Deense integrator Quality Robot Systems (QRS), nemen zes Kuka-robots werkstappen over die voorheen handmatig werden uitgevoerd. Om dit te doen, moeten de robotcellen tot honderd verschillende componenten herkennen en verplaatsen zonder handmatige tussenkomst.

Verscheidenheid aan onderdelen

Voorwaarde bij Danfoss voor de robotcellen was een volledig automatische toevoer van de componenten. Een taak die, gezien de veelheid aan variaties, alleen kan worden opgelost met een camerasysteem. Het alternatief, namelijk de onbewerkte onderdelen nauwkeurig geordend en uitgelijnd aanleveren, was niet economisch. In plaats daarvan komen de objecten in standaard boxen bij het eerste robotstation aan, gesorteerd op soort per doos, maar min of meer willekeurig op elkaar gestapeld, in lagen gescheiden door vellen papier.

De ervaring met camerasystemen waren bij QRS tot nu toe niet erg goed. De system integrator heeft de afgelopen tien jaar verschillende systemen onder de loep genomen, maar vond geen enkele 3D-vision oplossing die goed is. Wat werkt op een beurs of in de demonstratieruimte van een fabrikant blijkt vaak niet levensvatbaar onder reële omstandigheden.

Voor de objectherkenning profiteerde QRS van de nauwe samenwerking met Kuka die al meer dan vijftien jaar bestaat. Als het gaat om camerasystemen en objectherkenning, vertrouwt Kuka op zijn partner Roboception uit München en zijn rc_visard stereosensor. Voor de betrokkenen was het verloop van het project echter een sprong in het diepe. Het implementeren van objectherkenning was voor QRS een nieuwe ervaring. Voor een dergelijke sprong zoekt het bedrijf naar partners waarvan het absoluut overtuigd is en waarvan het zeker weet dat het op lange termijn ondersteuning kan bieden.

Resultaat

De inspanning was in veel opzichten de moeite waard. Niet alleen de klant is tevreden, de succesvolle integratie van het Roboception camerasysteem resulteerde ook in vervolgopdrachten van QRS. De oplossing van Kuka, Roboception en QRS is ook bevredigend voor Danfoss. De hydrauliek-expert versnelt en stabiliseert niet alleen zijn productieprocessen door middel van automatisering, maar zorgt tegelijkertijd ook voor meer arbeidsveiligheid voor zijn medewerkers.

QRS in Vissenbjerg (bij Odense) is een systeempartner van Kuka met expertise op het gebied van automatisering met industriële robots en de daarbij behorende apparatuur. Het bedrijf ontwerpt, levert en implementeert systemen en zorgt ook voor de instructies die nodig zijn voor eenvoudig en ongecompliceerd gebruik.

Foto: Roboception