Mijlpaal voor operatierobot

Fri Apr 19 2024

04 19

Mijlpaal voor operatierobot

03/02/2021

Door Ad Spijkers

Deze week heeft de knierobot van AZ Delta in Roeselare (B) zijn duizendste knieprothese geplaatst. AZ Delta nam de operatierobot voor knieprotheses in april 2018 in gebruik.


     

AZ Delta is sinds de ingebruikname een van de voortrekkers op het gebied van door een  robot geassisteerde knieprothese chirurgie. Naast de nodige aandacht in België zelf is nu ook de internationale interesse voor de behandeling van AZ Delta.

Het grote voordeel van het inzetten van de operatierobot is het feit dat knieprotheses hiermee veel nauwkeuriger geplaatst kunnen worden. Voor het bepalen van de exacte, meest optimale, positie wordt gebruik gemaakt van een 3D CT-scan. Zo wordt de knieprothese precies, op maat voor elke patiënt, op de juiste plek geplaatst.

Operatierobot voor knieprotheses

Het opereren van de duizendste patiënt is een mijlpaal waarmee de dienst orthopedie van het ziekenhuis binnen Europa een voortrekker wordt van door een robot geassisteerde knieprothese chirurgie. AZ Delta deed de investering in de Mako robot van Stryker om de resultaten bij knieprothesechirurgie voor de patiënt te verbeteren.

Doordat de knieprothese met behulp van de 3D CT-Scan en de operatierobot in de meest optimale positie wordt geplaatst, wordt ook het risico op schade van de weefsels rond de knie en andere eventuele complicaties verkleind. De robot stuurt de chirurg tijdens de operatie namelijk bij waardoor er veel minder risico is op schade. Hierdoor verloopt de revalidatie doorgaans sneller dan voorheen.

Interesse uit het buitenland

De chirurgen hebben de resultaten die AZ Delta behaalde met de operatierobot voor knieprotheses in diverse internationale medische tijdschriften gepubliceerd. De interesse voor de behandeling en het gebruik van een operatierobot zoals die in Roeselare wordt uitgevoerd, is inmiddels ook afkomstig uit andere landen.

Het ziekenhuis wil door robot geassisteerde chirurgie de standaard maken voor totale knieprothese. Het is onze ambitie om dit binnenkort ook voor andere gewrichten te kunnen aanbieden. De ontwikkeling en groei van robotchirurgie groeit al geruime tijd. Een jaar geleden voorspelde hoogleraar ‘minimaal invasieve robot geassisteerde chirurgie’ Jelle Ruurda van UMC Utrecht al, dat het aantal operatierobots snel en fors zal groeien. Deze zomer besloten het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het Onze Lieve Vrouwenziekenhuis in Aalst (B) om samen te gaan werken aan een kwaliteitslabel voor robotchirurgie op basis van Value Based Healthcare principes.

Op YouTube vindt u tal van filmpjes waarin (vooral Amerikaanse) patiënten en chirurgen vertellen over hun ervaringen met de robot.

Foto: still video Stryker