Groter aanbod voor reparatie gasleidingen

Sat Dec 21 2024

12 21

Groter aanbod voor reparatie gasleidingen

14/08/2024

Door Ad Spijkers

ULC Technologies verbetert de mogelijkheden om lekgevoelige leidingen aan te pakken door lekkages met behulp van robots af te dichten.


     

Het bedrijf met hoofdkantoor in Hauppauge (80 km oostelijk van New York City) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en inzet van robotica voor nuts- en infrastructuurmarkten. Het bedrijf heeft de ontwikkeling aangekondigd van mogelijkheden voor herstel van gietijzeren gasleidingen met diameters van 120 cm (48”), 30 cm (12”) en 35 cm (14”). Door deze uitbreidingen kan het bedrijf grote diameter gietijzeren gasleidingen aanpakken. Ook kan het nu werkzaamheden uitvoeren aan gasleidingen met middelgrote diameter die veel voorkomen op de Amerikaanse en Britse nutsmarkten.

Cisbot

Cisbot is een robotsysteem dat gietijzeren gasleidingen van grote diameter binnengaat om lekken intern te verhelpen. Dit doet het door een afdichtmiddel in de verbindingen te injecteren. Door deze technologie kan de levensduur van gasnetwerken veilig worden verlengd. Dit gebeurt zonder onderbreking van de gasvoorziening aan klanten en met een verminderde impact op het publiek en het milieu. Cisbot wordt vanuit een kleine locatie in de gasleiding gelanceerd en kan meer dan 110 verbindingen afdichten, wat zowel een reactieve als proactieve oplossing biedt voor lekkages in verbindingen.

Minder hinder en kosten

Cisbot heeft sinds 2009 meer dan 220 km aan gietijzeren gasleidingen met een diameter van 38 tot 105 cm (15”-42”) aangepakt. Daarmee hebben de robots de gasindustrie geholpen bij het realiseren van methaanreductie door bestaande lekken te dichten. Ook voorkomen ze dat er in de komende decennia nieuwe lekken ontstaan, en daarmee ook het aantal opgravingen dat gepaard gaat met deze reparatie.

De reparatie, het onderhoud en de vervanging van gietijzeren gasdistributieleidingen van 120 cm blijven echter een grote uitdaging voor nutsbedrijven. Dat komt deels door de omvang van deze leidingen en het feit dat ze zich doorgaans in dichtbevolkte stedelijke gebieden bevinden. Traditionele werkzaamheden aan de leidingen zijn kostbaar, verstorend en uitdagend voor onze klanten. UCL Technologies heeft samengewerkt met gasdistributiebedrijven om optimale locaties te identificeren om dit werk te plannen. Deze verwachten dat Cisbot de kosten en verstoringen aanzienlijk zal verminderen.

Verdere ontwikkeling

ULC Technologies kondigt verbeteringen aan de huidige Cisbot-robots voor leidingen van 120 cm aan. Tevens wil men de Cisbot verkleinen om gietijzeren gasleidingen van 30 cm aan te pakken. Om dit te doen, werkte ULC samen met een gasbedrijf om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar het opschalen van de mogelijkheden van Cisbot naar kleinere pijpmaten. Deze willen de partijen later in 2024 de mogelijkheden testen op het netwerk.

Gasdistributiebedrijven in de VS en het Verenigd Koninkrijk exploiteren honderden kilometers aan gietijzeren leidingen van 30 cm en 35 cm. Ze hebben aanvullende oplossingen nodig om de respons op lekkages te ondersteunen in een omgeving van veranderende regelgeving. Sanering van 30 cm gietijzeren gasleidingen met robots vereist dat het engineeringteam het hele Cisbot-platform opnieuw ontwerp in een veel kleiner formaat om in deze leidingen te passen.

Foto: ULC Technologies