De rol van virtual twins en robots

Sat Apr 27 2024

04 27

De rol van virtual twins en robots

26/03/2024

Door Ad Spijkers

Dassault Systèmes toont belang van flexibele productie met virtuele tweelingen en op robots gebaseerde automatisering.


     

Het technologiebedrijf (met vestiging in 's-Hertogenbosch) presenteert op de Hannover Messe (22 tot 26 april)oplossingen die de concurrentiepositie van industriële bedrijven versterken. In een tijdperk met een tekort aan geschoold personeel, bestrijdt het bedrijf de knelpunten met virtual twins en op robots gebaseerde automatisering. Het toont de voordelen van end-to-end digitalisering op zijn 3DExpierence platform. Samen met partner Omron besteedt Dassault ook aandacht aan de integratie van autonome mobiele robots (AMR's) voor flexibele productie.

Showcase

De gezamenlijke showcase van Dassault Systèmes en Omron bestaat uit een werkvloer met autonome mobiele robots, inclusief vier stations van het productieproces. Beslissers en managers uit de maakindustrie kunnen ervaren hoe virtual twin-ervaringen het gehele proces van fabrieksplanning tot exploitatie vereenvoudigen, de efficiëntie verhogen en de flexibiliteit vergroten.

Zo kunnen productielijnen vooraf in 3D worden gepland op het 3DExpierence-platform. Daardoor passen nieuwe machines en mobiele robots in de lay-out .Ze zijn dan optimaal gepositioneerd, bijvoorbeeld als het gaat om de stroomvoorziening en wandelpaden. Het gebruik van een virtual twin vergroot bovendien de flexibiliteit en efficiëntie door robotsimulaties en het ontwerpen van nieuwe workflows.

Om een soepele integratie te garanderen, kunnen workflows vooraf virtueel worden gesimuleerd. Ook het testen van verschillende scenario’s vóór de fysieke inbedrijfstelling is mogelijk. Hierdoor kunnen fouten in het besturingsproces en knelpunten in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Bedrijven profiteren op deze manier van kortere installatietijden en efficiënte processen.

Beheer

Hoe groter de vloot van mobiele robots, hoe complexer het bewaken en beheren van de operaties wordt. De virtual twin op het 3DExpierence-platform lost dit op met een controlecentrum. Het brengt operationele gegevens zoals belangrijke prestatie-indicatoren en informatie over materialen in real-time samen, waardoor een uitgebreid overzicht ontstaat.

Een specifieke virtual twin, die individueel is afgestemd op de eisen van de klant, maakt duurzaam en voorspellend onderhoud mogelijk gebaseerd op actuele data. Kunstmatige intelligentie en machine learning analyseren sensordata en kunnen potentiële storingen in een vroeg stadium detecteren en verhelpen. Proactief plannen van onderhoud kan stilstand aanzienlijk verminderen.

Bovendien is de integratie van augmented reality-technologie mogelijk. Deze brengt de werkelijke omgeving zonder beperkingen in beeld, terwijl het aanvullende virtuele informatie over het camerabeeld van een tablet-pc of smartphone projecteert. Dit vergemakkelijkt nauwkeurige diagnoses en draagt bij aan het verkorten van de tijd die nodig is voor reparaties.

Foto: Dassault Systèmes