Robots laten winsten eerst dalen

Thu Nov 21 2024

11 21

Robots laten winsten eerst dalen

07/08/2023

Door Ad Spijkers

Engelse onderzoekers hebben ontdekt dat robots een U-vormig effect op bedrijfswinsten kunnen hebben.


     

Onderzoekers van de University of Cambridge hebben ontdekt dat robots bij een lage acceptatiegraad een negatief effect hebben op de winstmarges. Maar bij hogere acceptatieniveaus kunnen robots helpen de winst te vergroten. Ze bestudeerden tussen 1995 en 2017 branchegegevens uit het Verenigd Koninkrijk en 24 andere Europese landen.

Acceptatieniveau

Volgens de onderzoekers is dit U-vormige fenomeen te wijten aan de relatie tussen het verlagen van kosten, het ontwikkelen van nieuwe processen en het innoveren van nieuwe producten. Veel bedrijven passen eerst robottechnologieën toe om de kosten te verlagen. Maar deze 'procesinnovatie' kan worden gekopieerd door concurrenten.

Bij een lage acceptatiegraad van robots zijn bedrijven daarom meer gericht op hun concurrenten dan op het ontwikkelen van nieuwe producten. Naarmate het acceptatieniveau toeneemt en robots volledig zijn geïntegreerd in de processen van een bedrijf, kunnen de technologieën worden gebruikt om de omzet te verhogen door nieuwe producten te introduceren.

Bedrijven die robots gebruiken, zullen zich in eerste instantie waarschijnlijk concentreren op het stroomlijnen van hun processen voordat ze hun nadruk verleggen naar productinnovatie. Ze krijgen een sterkere positie op de marktmacht doordat ze zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten.

Productiviteit

Robots worden sinds de jaren tachtig veel gebruikt in de industrie, vooral in sectoren waar ze fysiek veeleisende, repetitieve taken kunnen uitvoeren, zoals de assemblage van auto's. In de decennia daarna is de acceptatie van robots wereldwijd flink toegenomen. De ontwikkeling van robots maakt ze nuttig voor productietoepassingen die een grotere precisie vereisen, zoals elektronica. Het is aangetoond dat robots de arbeidsproductiviteit betrouwbaar verhogen op sector- of landniveau. Maar hoe robots de winstmarges op een vergelijkbare macroschaal beïnvloeden, is minder onderzocht.

Wie kijkt naar de invloed van de introductie van computers op de productiviteit, ziet een vertraging van de productiviteitsgroei in de jaren zeventig en begin jaren tachtig, voordat de productiviteit weer begint te stijgen, wat het geval was tot de financiële crisis van 2008. Een tool die bedoeld was om de productiviteit te verhogen, had in het begin het tegenovergestelde effect. De onderzoekers wilden weten of er een vergelijkbaar patroon is met robotica. Ze wilden weten of bedrijven robots gebruikten om processen binnen het bedrijf te verbeteren, in plaats van het hele bedrijfsmodel te verbeteren. Winstmarge kan een handige manier zijn om dit te analyseren."

Onderzoek

Onderzoekers aan de University of Cambridie analyseerden gegevens op sectorniveau voor 25 EU-landen tussen 1995 en 2017. De data ging niet tot op het niveau van individuele bedrijven; de onderzoekers konden kijken naar hele sectoren, voornamelijk in de productie waar robots vaak worden gebruikt. De onderzoekers haalden vervolgens roboticagegevens uit de database van de International Federation of Robotics (IFR). Door de twee gegevenssets te vergelijken, konden ze het effect van robotica op de winstmarges op landniveau analyseren.

Intuïtief dachten de onderzoekers dat meer robottechnologieën tot hogere winstmarges zouden leiden. Maar in plaats daarvan kregen ze een deze U-vormige curve te zien. In eerste instantie adopteren bedrijven robots om een concurrentievoordeel te creëren door de kosten te verlagen. Maar procesinnovatie is gemakkelijk te kopiëren. Concurrenten zullen ook robots gebruiken als ze daarmee hun producten goedkoper kunnen maken. Dit begint dan marges onder druk te zetten en de winsten te verkleinen.

De onderzoekers namen vervolgens een reeks interviews af met een Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur om zijn ervaringen met robotadoptie te bestuderen. Het bleek dat het niet eenvoudig is om robotica in een bedrijf te implementeren; het kost veel geld om processen te stroomlijnen en te automatiseren. Wie steeds meer robots in het proces integreert, komt uiteindelijk op een punt waarop het hele proces van onderaf opnieuw moet worden ontworpen. Bedrijven moeten nieuwe processen ontwikkelen terwijl ze robots inbouwen, anders komen ze op hetzelfde knelpunt terecht.

Conclusies

Volgens de onderzoekers moeten bedrijven het bedrijfsmodel gelijktijdig met de adoptie van robots aanpassen als ze sneller de winstgevende kant van de U-vormige curve willen bereiken,. Pas nadat robots volledig in het bedrijfsmodel zijn geïntegreerd, kunnen bedrijven de kracht van robotica ten volle benutten om nieuwe producten te ontwikkelen en winst te genereren. Met incrementele en stapsgewijze veranderingen op dit gebied kan het midden- en kleindrijf de voordelen van kostenverlaging en margeverbeteringen uit nieuwe producten te halen.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: University of Cambridge