Onderzoek naar betere exoskeletten

Fri Jul 30 2021

07 30

Onderzoek naar betere exoskeletten

20/07/2021

Door Ad Spijkers

Comau, IUVO en Universität Heidelberg werken aan nieuwe toepassingsgebieden voor exoskeletten in industriële omgevingen.


     

Om het gebruik van draagbare robotica te versterken om de samenwerking tussen mens en machine te vergemakkelijken, zijn Comau in Grugliasco (bij Turijn) en IUVO in Pontedera (bij Florence) een partnerschap aangegaan met Universität Heidelberg. Het gezamenlijke project heeft tot doel de mate waarin het Mate-XT exoskelet van Comau fysieke stress kan verminderen tijdens inspannende taken met repetitieve schouderflexiebewegingen binnen en industriële context, verder te kwantificeren.

De wetenschappelijke studie analyseert de biomechanica van het gebruik van Mate-XT voor nieuwe toepassingen, onder nieuwe omstandigheden en binnen nieuwe industrieën en buitenomgevingen. Ook worden de leer- en motorische aanpassingssnelheden van gebruikers geverifieerd. De resultaten kunnen onder vergelijkbare omstandigheden worden toegepast in andere contexten.

Synergie

De gezamenlijke samenwerking wordt gevoed door de sterke synergieën in bio-engineering en geavanceerde robotica van elk van de partners.. Comau maakte kennis met de Universiteit van Heidelberg via IUVO, een spin-off van de Scuola Superiore Sant'Anna in Pisa. De meerderheid van de aandelen van IUVO is in handen van een joint venture tussen Comau en het IJslandse Össur.

Deze laatste is specialist op het gebied van niet-invasieve orthopedie die de menselijke mobiliteit verbetert. Comau heeft samen met IUVO zowel de originele Mate als de nieuwe Mate-XT exoskeletten ontwikkeld.

De ervaring en het wetenschappelijk bewijs dat is verzameld door Comau en IUVO is het startpunt van de nieuwe studie. Heidelberg Universität zal onder meer biomechanische en productiviteitsresultaten onderzoeken. Het uiteindelijk doel is meer gegevens te verzamelen over de effectiviteit van Mate-XT voor nieuwe en veeleisende toepassingen.

Validatie en verbetering

Comau wil door de samenwerking met de universiteit het gebruik van adaptieve draagbare technologieën verder ontwikkelen. Dit gebeurt door de combinatie van empirisch onderbouwd onderzoek met geavanceerde robotica en biomedische expertise.

Omgekeerd is de samenwerking met Comau en IUVO strategisch voor het onderzoek in Heidelberg. De onderzoekers kunnen een gecertificeerd apparaat van het automatiseringsbedrijf testen, dat complementair is aan de robottechnologie die de afdelingen voor medische technologie en biorobotica aan Heidelberg Universität in huis hebben.

De validatie van nieuwe technologieën op het gebied van biomedische apparaten en draagbare robotica is een belangrijke stap in het verbeteren van de kwaliteit van leven van werknemers die belast zijn met zware, repetitieve of handmatige operaties. Volgens schattingen van Comau zal de wereldwijde markt voor exoskeletten de komende vijfde jaar een gemiddelde jaarlijkse groei van maximaal 40% bereiken, waarbij de industriële sector bijna de helft daarvan vertegenwoordigt.

Foto: Comau