TMC werprobots voor Ministerie van Defensie

Tue Mar 19 2024

03 19

TMC werprobots voor Ministerie van Defensie

16/12/2020

Door Ad Spijkers

De TMC Group heeft tien zogeheten Throwabots geleverd aan het Ministerie van Defensie. Het mobiele voertuigje moet levens redden.


     

Het project Throwabot startte zo’n vier jaar geleden in het Entrepreneurial Lab van TMC. Destijds was het slechts een idee en werd er onderzocht of hier daadwerkelijk mee aan de slag kon worden gegaan. De robot is kwalitatief sterk en deels opgebouwd uit 3D-geprinte materialen, waardoor hij laagdrempelig in aanschaf en gebruik is. Het is enkel een verkennende robot die niet is voorzien van wapens. Inmiddels is het een volwaardig product waarvan tien stuks zijn geleverd aan het Ministerie van Defensie.

De Throwabot is een compacte, op afstand bestuurbare robot die kan worden ingezet voor verkenningstaken. Het voornaamste doel van het product is het verkennen van ruimtes en het verzamelen van informatie in situaties die gevaarlijk zijn voor mensen. Dat kan zijn op het slagveld, maar ook in beschadigde gebouwen op zoek naar slachtoffers. De robot is gemakkelijk te bedienen, heeft het formaat van een kleine bal en weegt slechts 1,5 kilo. Hierdoor kan hij gemakkelijk door een raam naar binnen worden gegooid; vandaar de naam van de robot.

De robot is voorzien van een camera en microfoon zodat de bestuurder kan horen en zien wat de robot waarneemt. Op deze manier kan een situatie snel in kaart worden gebracht, zonder dat er mensenlevens op het spel worden gezet. Dankzij het robuuste ontwerp kan de Throwabot een val van enkele meters overleven.

Veldtesten

In 2019 heeft het ontwikkelteam de eerste prototypes gepresenteerd aan Innovatiecentrum Front van Defensie. Dit centrum zoekt doorlopend naar innovaties die de veiligheid van defensiepersoneel verbeteren. Er is sindsdien naar een nieuw prototype toegewerkt dat aan de belangrijkste wensen voldoet. Nu zijn de eerste tien robots geleverd, waarmee Defensie gaat onderzoeken of de verkenningsrobot de 'situational awareness' van het personeel kan verbeteren bij het opereren in verstedelijkte gebieden.

Ook in 2019 hebben drie leden uit het ontwikkeldteam hun eigen startup opgericht, Sita Robotics. Deze onderneming richt zich op het toepassen van de techniek bij potentiële klanten. Het doel is om over drie jaar een lijn robots te hebben waarmee levens gered kunnen worden.

Onderstaand filmpje geeft een indruk van de mogelijkheden van (een prototype van) de Throwabot.

Foto: TMC