Eenvoudig te bedienen lasrobot

Thu May 02 2024

05 02

Eenvoudig te bedienen lasrobot

21/09/2023

Door Ad Spijkers

RobWelding ontwikkelde een gemakkelijk te bedienen robotsysteem met een handmatige draaitafel.


     

Lasrobotspecialist RobWelding in Dodewaard ontwikkelde voor de Roemeense staalproducent Procema in Jilava (net zuidelijk van Boekarest) een parametrische robotprogramma. Het is zo laagdrempelig, dat voor het bedienen van de lasrobot nagenoeg geen vakkennis is vereist. De robotbediening is zelfs nog eenvoudiger dan bij een cobot.

Als de operator bij Procema enkele maten - die uit de mal zijn af te lezen - invoert in de robotsoftware, weet de robot hoe en wat hij moet lassen. Vervolgens hoeft hij alleen nog maar de mal te vullen, op 'Start' te drukken en de handdraaitafel te draaien. Daarna doet de robot het werk.

Handdraaitafel

Het betreft een robotinstallatie met een handdraaitafel. Dankzij de toepassing van een met de hand te bedienen draaitafel, neemt de robotcel circa 40% ruimte in dan een mechanisch aangedreven variant. Dat komt omdat de machine slechts deels hekwerk vereist. De robotoperator hoeft daardoor minder te lopen en kan twee robotstations bedienen (één kant lassen, één kant vullen). Bovendien is een handgestuurde tafel prijstechnisch gezien aantrekkelijker dan een mechanisch aangedreven tafel. De prijs is altijd afhankelijk van de gemaakte keuzes, maar een handgedreven installatie is sowieso € 30.000 goedkoper dan een mechanische uitvoering.

Er worden meer handdraaitafels gebruikt in de lasrobotwereld, maar de tafel voor Procema onderscheidt zich van zijn soortgenoten. De versie van RobWelding is erg praktisch, omdat hij een relatief groot gebruiksoppervlak heeft in een kleine machine. Daarnaast is hij in vergelijking met andere tafels stabiel dankzij het gebruik van hoogwaardige componenten.

Eerste robot

Voor Procema is het de eerste robot. De Roemeense marktleider in de verwerking van versterkt staal, gesneden en gebogen wapening en voorgemonteerde elementen is één van Europa’s grootste producenten in de staalbranche. Het bedrijf wilde zijn productieproces, dat veel aandacht voor details vereist, uitbreiden en automatiseren. Ook wilde het de kwaliteit verhogen. De eerste tests verliepen goed, alleen is het nu nog wachten op het officiële certificaat van goedkeuring.

Procema ziet de uitslag evenwel met vertrouwen tegemoet. Het bedrijf is tevreden over de samenwerking en professionaliteit van RobWelding. De ideeën van het bedrijf in de Betuwe zijn goed toepasbaar in het vakgebied dat het bedient, aldus Procema.

Foto: RobWelding