Eerste 3D-geprinte huis op Borneo

Thu Nov 21 2024

11 21

Eerste 3D-geprinte huis op Borneo

27/10/2022

Door Ad Spijkers

Het huis van 90 m2 is voltooid in slechts 46 uur met een robotprinter van Cobod.


     

Borneo staat bekend om zijn orang-oetans en andere wilde dieren. Het is een van de meest biodiverse plekken op aarde met meer dan naar schatting 15.000 plantensoorten. Die komen voornamelijk voor in de regenwouden, die het grootste deel van het grote eiland uitmaken.

In het noordelijke kustgedeelte van Borneo, dat meer verstedelijkt is dan het met regenwoud bedekte centrum, heeft betonprefabricagebedrijf Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB) onlangs het eerste 3D-geprinte demohuis in vestigingsplaats Sarawak onthuld.

3D geprint huis

Het huis heeft een bebouwd oppervlakte van 90 m² en vergde een totale printtijd van 46 uur. Het gebouw  werd 3D-geprint met de BOD2 3D-constructieprinter van het Deense Cobod International. De totale lengte van de print was ruim 9 km die laag voor laag op elkaar werd geëxtrudeerd in 145 lagen van elk 2 cm hoog. Het SCIB-team koos ervoor om de buitenmuren van het huis te pleisteren, wat normaal is in de regio vanwege de hoge luchtvochtigheid. Ook maakt pleisterwerk het gemakkelijk te wassen en schoon te maken wanneer groene algen op de muren groeien, wat optreedt als gevolg van de klimatologische omstandigheden.

Toen COBOD van start ging, hadden de oprichters nooit gedacht dat ze een markt zouden hebben in een plaats als Borneo. Dat de technologie daar nu wordt toegepast, laat zien dat de markt voor deze technologie eindeloos is. Als het bedrijf de printers in Borneo kan verkopen, kan het ze overal verkopen.

Het nieuwe 3D-geprinte huis bevindt zich op het terrein van de Malaysian Construction Industry Development Board (CIDB), de vergunningverlenende instantie in Maleisië, in hun trainingsvestiging, Malaysian Construction Academy (ABM) in Kuching, Sarawak (Maleisië). Het gebouw werd opgetrokken in samenwerking met het bureau.

Vooruitzichten

Het gebruik van technologie zoals 3D-printen komt op een moment dat bedrijven worden onderzocht op de impact van hun activiteiten op het milieu en de samenleving. Bedrijven hebben een belangrijke rol in de samenleving en hebben een belangrijke rol in verantwoord ondernemen. 3D-constructieprinten kan hier deel van uitmaken. Daarom is Cobod betrokken bij een programma met zijn universitaire partner om de vaardigheden en kennis van de bouwsector te ontwikkelen en te verbeteren.

Voor de Deense onderneming is SCIB een belangrijke klant. Het is een innovatief bedrijf. Met de 3D print technologie maakt de Maleisische onderneming een snellere uitvoering van bouwprojecten mogelijk en een efficiëntere constructie tegen lagere kosten. De Denen verwachten dat dit de eerste van vele 3D-geprinte huizen zal zijn die in Azië-Pacific worden gebouwd.

Foto: Cobod International