'Wandelkaarten' maken AGV's efficiënter

Tue Mar 19 2024

03 19

'Wandelkaarten' maken AGV's efficiënter

11/05/2021

Door Ad Spijkers

Nauwkeurige plaatsbepaling van voertuigen in magazijnen en werkplaatsen kan bijdragen aan snellere implementatie, hogere productiviteit en meer veiligheid.


     

Wie processen in het magazijn succesvol wil automatiseren, heeft grote hoeveelheden data nodig. In het onlangs beëindigde project 'Industrielle Indoor-Lokalisierung' werd onderzocht hoe deze informatie gemakkelijker en mogelijk zelfs gestandaardiseerd kan worden verkregen. Still bracht zijn ervaring op het gebied van voertuigautomatisering en robotica in het project in. Ook leverde het bedrijf met de autonome horizontale orderverzamelaar OPX iGo neo een geschikt voertuig voor efficiënte procesautomatisering.

Plaatsbepaling

Plaatsbepaling binnenshuis biedt de intralogistiek belangrijke tools voor op de toekomst gerichte automatiseringsoplossingen. Maar alleen wie precies weet waar zich op een bepaald moment bijvoorbeeld een heftruck, een robot of een pallet bevindt, kan dit potentieel daadwerkelijk benutten. Voor deze locatiebepaling zijn gedetailleerde kaarten nodig die zoveel mogelijk worden gestandaardiseerd.

In het genoemde onderzoeksproject werd tussen 2018 en 2021 een uniform referentiekader ontwikkeld Er werd een open source referentiearchitectuur voor plaatsbepaling binnenshuis (Referenzarchitektur zur Indoor-Lokalisierung ofwel RAIL) gecreëerd, die het aanbieden van op locatie gebaseerde diensten vereenvoudigt. Behalve Still waren ook de Technische Universität Hamburg en sensorfabrikant Pepperl+Fuchs betrokken.

Potentieel van toekomstige markt

Tal van automatiseringsprojecten worden niet geïmplementeerd, omdat elke keer een grote initiële inspanning is vereist bij het maken van kaarten en het in bedrijf stellen van voertuigen. Dat kan betekenen dat klanten hun automatiseringsplannen terzijde schuiven. In een toekomstige markt wordt hierdoor een groot potentieel verspild.

Om hier verandering in te brengen, zijn kaarten nodig die mens en machine in staat stellen om aan verschillende behoeften te voldoen en complexe ontwikkelingen los te koppelen. Bovendien moet het voor niet-technici mogelijk zijn om deze kaarten snel en gemakkelijk aan de betreffende omgeving aan te passen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, zullen intelligente plaatsbepalingstechnologieën in de nabije toekomst de kosten verlagen en de productiviteit en veiligheid verhogen. Met de resultaten van het nu afgeronde IIL-project zijn de partners een stap dichter bij deze doelen gekomen.

Orderverzamelaar

Onderdeel van het succes van het IIL onderzoeksproject was Still's autonome horizontale orderverzamelaar OPX iGo neo. Met de sensoren die standaard al op dit voertuig zijn geïnstalleerd, kan het transportsysteem alle vragen beantwoorden die een geautomatiseerd voertuig moet geven. Het voertuig leverde hiermee een bijdrage aan het onderzoeksproject, maar ook Still en zijn klanten kunnen hier hun voordeel mee doen.

Met de resultaten van het project kunnen planning- en inbedrijfstellingsprocessen in de toekomst worden vereenvoudigd. Dankzij intelligente kaarten en nieuwe voertuigcapaciteiten kan het bedrijf in de toekomst snel en soepel geautomatiseerde voertuigen installeren voor klanten en met hen overleggen of de voorgestelde oplossing werkelijk in zijn behoeften voorziet. Daarbij moet wel altijd gekeken worden welke producten daadwerkelijk voldoen aan de wensen van de klant én rijp zijn voor serieproductie.

Foto: Still