Hannover Messe toont digitale ecosystemen

Fri Oct 25 2024

10 25

Hannover Messe toont digitale ecosystemen

24/10/2024

Door Ad Spijkers

Op de komende editie kan de toekomst van de digitaal genetwerkte industrie worden ervaren in de Digital Ecosystems ruimte.


     

De Deutsche Messe is er altijd al vroeg bij om potentiële exposanten en bezoekers te informeren over wat er de komende editie te gebeuren gaat. En dat mag ook wel als je op de komende Hannover Messe een paar duizend exposanten en meer dan 100.000 bezoekers wilt trekken en de nodige nevenprogramma's organiseert. Op de volgende editie, van 31 maart tot en met 4 april 2025, zal digitalisering een van de hoofdthema's zijn.

Meer dan 600 bedrijven zullen toepassingsvoorbeelden presenteren, van intelligente machinenetwerken tot de digitalisering van toeleveringsketens tot nieuwe bedrijfsmodellen op basis van big data of AI. Nieuw voor exposanten en bezoekers zijn de Digital Transformation Conference Stage en de masterclasses.

Intelligente netwerken

De toekomst van de industrie ligt in intelligente netwerken en de toepassing van kunstmatige intelligentie. Digitale ecosystemen stellen bedrijven in staat om op verschillende platforms samen te werken, gegevens veilig te delen en samen innovatie te stimuleren. Grote en kleine, bekende en minder bekende exposanten laten op hun stands als en de Digital Transformation Conference zien hoe deze digitale ecosystemen werken.

Stage is een nieuw kennispodium op de Hannover Messe. Met de Digital Transformation Conference Stage creërt de beursorganisatie een podium om de overkoepelende digitaliseringsonderwerpen te bespreken. Het programma weerspiegelt de huidige trends bij Hannover Messe en biedt oriëntatie als het gaat om gedigitaliseerde processen in de industrie.

Het netwerken van machines, installaties en systemen via IIoT en draadloze technologieën, zoals 5G, LoRaWAN of NB-IoT, vormen de basis voor concurrerende processen en nieuwe bedrijfsmodellen. Ook big data, data-analyse en cloud computing zullen op beursvloer en conferentie aan de orde komen. Ze bieden de tools om productieprocessen te bewaken, afwijkingen op te sporen en betrouwbaar voorspellend onderhoud mogelijk te maken.

Digitale tweeling

Een speciale rol wordt gespeeld door de digitale tweeling. De virtuele modellen van productiesystemen of processen zijn real-time verbonden met fysieke systemen om simulatie en optimalisatie uit te voeren voordat veranderingen in de echte wereld nodig zijn. De digital twin verhoogt de efficiëntie, verlaagt de kosten en draagt zo bij aan het duurzaam inrichten van productieprocessen.

Zonder digitalisering is ook geen additieve productie mogelijk. Deze technologie vergroot niet alleen de flexibiliteit en efficiëntie, maar maakt ook de toegang tot geïndividualiseerde en innovatieve producten mogelijk. De procesketen volgend is de aanwezigheid van exposanten op het gebied van additive manufacturing, naast de presentie van simulatie- en PLM-aanbieders.

Gezien het groeiende belang wijdt Digital Ecosystems een eigen gezamenlijke stand, het Industrial Security Circus, aan het thema cybersecurity. Cyberaanvallen worden beschouwd als een van de grootste bedrijfsrisico’s ter wereld. Maar er zijn technische oplossingen om bedrijven te beschermen en die zullen op de gezamenlijke stand worden gepresenteerd.

Foto: Hannover Messe, Rainer Jensen