ABB breidt portfolio grote robots uit

Sun Sep 08 2024

09 08

ABB breidt portfolio grote robots uit

13/05/2024

Door Ad Spijkers

ABB Robotics zet de uitbreiding van het portfolio modulaire grote robots voort met de introductie van de IRB 7710 en IRB 7720.


     

De nieuwe modulaire robots bieden, samen met de onlangs gelanceerde IRB 5710-IRB 5720 en IRB 6710-IRB 6740, een programma van in totaal 46 robots. Er zijn verschillende varianten met laadvermogens tussen 70 kg en 620 kg. Met dit aanbod biedt het concern klanten flexibiliteit en een grotere keuze in uitvoeringen en prestaties.

Veel varianten

De nieuwe robots bieden zestien nieuwe varianten en zijn geschikt om toepassingen in verschillende industrieën te ondersteunen. Afnemers kunnen kiezen uit een breed scala aan robots zodat ze de beste variant hebben voor verschillende toepassingen. De IRB 7710 en IRB 7720 komen onder meer tot hun recht bij de productie van elektrische voertuigen, hybride en traditionele auto’s.

De toepassingen variëren van automatisering van perslijnen, body-in-white, constructie van EV-batterijen en eindmontage. Deze robots zijn geschikt voor assemblage met een hoog laadvermogen, zoals giga-gieten, persen met hoge snelheid en palletiseren. Maar ze kunnen ook worden ingezet voor contacttoepassingen met hoge nauwkeurigheid, zoals machinale bewerking en wrijvingsroerlassen.

Techniek

De nieuwe robots worden aangestuurd door OmniCore controllers en maken een goede beheersing van bewegingen mogelijk. Ze halen een padnauwkeurigheid tot 0,6 mm, zelfs als meerdere robots met snelheden tot 1600 mm/s draaien en ladingen tot 620 kg verplaatsen. Klanten kunnen ook profiteren van een tot 25% kortere cyclustijden, waardoor de productiviteit en kwaliteit verder worden verbeterd.

Het ontwerp van de IRB 7710 in combinatie met de regeneratietechnologie van OmniCore zorgt voor een energiebesparing tot 30% 1 (vergeleken met zijn voorganger IRB 7600 met hetzelfde laadvermogen van 500 kg op de vorige controller IRC5). Het ingebouwde voedingspakket kan energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Toepassingen

In de auto-industrie zal de geheel nieuwe IRB 7710 met de nieuwste OmniCore-controller de snelheid van robotperslijnen verhogen van twaalf naar vijftien slagen per minuut en kunnen dan 900 onderdelen per uur produceren.

In de bouw zullen de nieuwe robots de groei van de modulaire constructie ondersteunen. Ze kunnen stalen bouwframes construeren en de oppervlakteafwerking verbeteren in termen van snelheid en kwaliteit.

Foto: ABB Robotics