Dotteren met een robot

Fri Jul 30 2021

07 30

Dotteren met een robot

04/06/2021

Door Ad Spijkers

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn de eerste patiënten gedotterd met behulp van een hartkatheterisatie robot.


     

Het Maasstad Ziekenhuis is één van de zes ziekenhuizen in Europa en het enige ziekenhuis in Nederland dat met deze innovatieve technologie aan de slag gaat. Het ziekenhuis doet mee aan een internationale studie en onderzoekt of de behandeling van kransslagadervernauwingen met de R-One robot van Robocath uit Rouen (F) veilig en goed kan worden gedaan.

Peter Smits (links op de foto) is één van de betrokken interventie cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis. "Het is een eerste stap in het onderzoek met een laag risico voor de patiënt Wij kunnen ten alle tijden ingrijpen, als de ingreep niet naar wens gaat. Patiënten doen vrijwillig mee aan het onderzoek."

Nauwkeurig en minder straling

Het gebruik van de hartkatheterisatie robot heeft volgens zijn collega interventie cardioloog Martin van der Ent (rechts op de foto) twee grote voordelen. "De robotarm plaatst de stent zelfs nog nauwkeuriger dan met de handmatige techniek, tot op een fractie van een millimeter.

Bovendien kunnen door het op afstand bedienen van de robot met een joystick artsen in een veel veiligere en comfortabelere omgeving werken, omdat ze niet langer rechtstreeks in contact komen met schadelijke röntgenstralen. Dat is een grote zorg voor alle artsen op dit gebied. Het betekent ook dat we niet langer ons loodschort hoeven te dragen, wat vaak orthopedische problemen kan veroorzaken."

Een derde voordeel is wat Smits betreft dat de behandelend artsen fysiek minder belast worden door deze manier van werken. "Waar je voorheen met het hele team aan de tafel stond met dat zware loodschort aan, zit je nu op afstand achter een scherm met joysticks. Dat scheelt veel lichamelijke klachten."

Nieuwe mogelijkheden

Voor beide interventie cardiologen is de robotoplossing is een eerste stap naar een wereldwijde revolutie in de interventie cardiologie, die veel navolging zal krijgen. Smits en Van der Ent behoren tot de pioniers van deze nieuwe technologische golf in Europa. Hier komen vast meer mogelijkheden uit voort om patiënten op afstand te kunnen behandelen. Het blijft niet alleen bij de interventie cardiologie. De robot zou ook goed kunnen assisteren bij de behandeling van bijvoorbeeld een herseninfarct.

Het Maasstad Ziekenhuis zal de komende weken binnen de internationale studie tien patiënten behandelen. Daarna gaat de R-One robot weer door naar een van de andere deelnemers aan het onderzoek.

Foto: Maasstad Ziekenhuis