Kuka introduceert hygiënische deltarobot

Thu Jan 27 2022

01 27

Kuka introduceert hygiënische deltarobot

20/04/2021

Door Ad Spijkers

De nieuwe KR deltarobot is de eerste in zijn soort bij Kuka – en meteen eentje die aan hoge hygiëne-eisen voldoet.


     

De KR deltarobot is eerste robot uit de low payload categorie in de Kuka productfamilie. Met zijn parallel kinematische systeem en zijn kleine voetafdruk is de robot geschikt voor nauwkeurige pick-and-place taken. Dankzij de roestvast stalen behuizing is hij geknipt voor gebruik in hygiënische applicaties, zoals bij direct contact met voedsel of medicijnen.

Bovendien is de KR ontworpen met het oog op minimaal onderhoud. De tandwieloverbrenging is ingekapseld en de kogelgewrichten zijn gemaakt van een zelfsmerend materiaal.

Krachtige hygiënerobot

De robot kan aan een plafond worden gemonteerd, biedt een hoge nauwkeurigheid en heeft een cyclustijd van 0,5 s (in kleine adeptcyclus) bij een belading van 1 kilogram. Met een reikwijdte van 1.200 mm en een payload tot 6 kg levert de KR delta robot prima resultaten in het verpakken en sorteren.

Omdat de complete robot van roestvast staal is, is de KR delta-robot temperatuur- en roestbestendig. Bovendien is hij ontworpen volgens het Hygienic Design principe en door en door hygiënisch. De robot voldoet aan beschermingsklasse IP67 en kan eenvoudig worden gereinigd en gedesinfecteerd, zelfs met een hogedrukreiniger tot 100 kPa. Dit helpt bedrijven om stilstandtijden voor reiniging en onderhoud te verminderen.

De nieuwe aanwinst in het Kuka-portfolio voldoet aan de hoogste eisen voor de voedingsmiddeleninsdustrie. Vanaf de marktintroductie is de KR deltarobot TÜV-gecertificeerd volgens de eisen van de Food and Drug Administration (USA) en de Food and Feed Code (D).

Besturing

De deltarobot wordt gestuurd met de KR C5 micro, de nieuwste robotbesturingstechnologie van Kuka. Om taken nog efficiënter te kunnen uitvoeren, kan de KR delta schakelen tussen verschillende productiescenario’s, zoals seizoensgebonden verpakkingsvormen. Hierdoor is hij geschikt voor de consumentengoederenindustrie, in het bijzonder voor Fast Moving Consumer Goods.

De robot gebruikt voor deze toepassingen de Kuka.PickControl software met 'conveyor tracking' en geïntegreerde beeldverwerking. In combinatie met een camera en de Kuka.VisionTech software, die objecten zelfs in niet-gestructureerde omgevingen herkent, ontstaan veel flexibele gebruiksmogelijkheden voor de KR delta robot. Dit varieert van sorteren tot het plaatsen van verschillende objecten.

Foto: Kuka