Nieuwe Scara-robots voor zware taken

Fri Mar 29 2024

03 29

Nieuwe Scara-robots voor zware taken

16/03/2021

Door Ad Spijkers

Omron heeft een nieuwe serie industriële Scara-robots geïntroduceerd, de i4H, die is gemaakt om te voldoen aan de vraag naar massamaatwerk.


     

De robuuste i4H Scara-robot is geschikt voor laadvermogens tot 15 kg en is ontworpen voor eenvoudige integratie in de productielijn. Productiebedrijven kunnen hiermee een groot aantal verschillende producten in kleine oplages produceren, om zo tegemoet te komen aan zo veel mogelijk klanten. De i4H Scara volgt op de recente release van de i4L Scara-robot voor licht gebruik.

De i4H heeft ontwerpkenmerken die de kwaliteit en het innovatievermogen van Omron onderstrepen. Het bedrijf heeft het ontwerp van complexe tools vereenvoudigd door zijn EtherCAT-module rechtstreeks in de robotarm te integreren. Een nieuwe generatie geïntegreerde controllertechnologie betekent minder benodigde ruimte en minder onderhoud.

De i4H is ook uitgerust met voorzieningen voor interactief onderhoud als ingebouwde 'out-of-the-box'-functie. Dankzij de hoge snelheid en hoge precisie van de i4H Scara kunnen componenten nauwkeurig en betrouwbaar worden gemonteerd.

Veilig maar betrouwbaar werken

Door de impact van Covid-19 gelden er strikte vereisten voor sociale afstand en zijn er voor alle fabriekswerkzaamheden veiligheidsprotocollen opgesteld. De behoefte aan een aangepaste productielijn is nu groter dan ooit tevoren. De i4H speelt een belangrijke rol bij het automatiseren van de workflow, waarbij werknemers voldoende afstand tot elkaar kunnen bewaren en zich kunnen richten op andere taken.

De i4H voldoet aan de behoefte aan betrouwbaarheid bij het werken met zware lasten die 24 uur per dag snel en nauwkeurig moeten zijn. De robot is een goede aanvulling op een productielijn voor toepassingen zoals palletiseren en het laden van machines in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Eigenschappen

De hogere laadvermogens van de i4H (tot 15 kg ) zijn belangrijk voor toepassingen zoals het laden en lossen van machines, palletiseren en pick-and-place-toepassingen. De i4H is daarmee geschikt voor bedrijven in de automotive-industrie, de levensmiddelen- en drankenindustrie en de consumentenindustrie.

De EtherCAT-connectiviteit maakt synchronisatie met andere automatiseringsapparatuur mogelijk. Dit vereenvoudigt geavanceerde assemblage-, plaatsings- en montageprocessen die hoge nauwkeurigheid en een hoge verwerkingscapaciteit vereisen, en garandeert kwaliteitscontrole met vision-integratie. Bovendien is de i4H leverbaar in een breed scala aan configuraties voor elke werkcel.

Gebruikers kunnen ongeplande uitvaltijd sturen en beperken door gebruik te maken van de ingebouwde interactieve onderhoudsfuncties. De robot wordt geleverd met een display om het oplossen van problemen te vereenvoudigen. Hij is tevens uitgerust met een gezondheidsindicator: de gebruiker kan de juiste actie ondernemen door te kijken naar de kleur die op de robot wordt weergegeven.

De robot is leverbaar voor een bereik van 650 mm, 750 mm en 850 mm. Standaard heeft hij een as van 210 mm, optioneel een 410 mm lange as. De drie modellen kunnen aan de vloer, (vanaf deze zomer) aan de muur of omgekeerd aan het plafond worden gemonteerd.

Foto: Omron